13-åring hade penna i hjärnan

Publicerad:
Uppdaterad:

Karlskrona: Läkarna struntade i att röntga – fem cm lång pennstump satt ovanför ögat

Efter operationen fick morfadern tillbaka resterna av pennan som satt i hans barnbarns huvud. Den uteblivna röntgen var nära att kosta livet på 13-åringen, som ännu inte är återställd.
Foto: BENGT PETTERSSON
Efter operationen fick morfadern tillbaka resterna av pennan som satt i hans barnbarns huvud. Den uteblivna röntgen var nära att kosta livet på 13-åringen, som ännu inte är återställd.

Under en rast föll den 13-årige pojken så olyckligt att han fick pennan i ögat.

På sjukhuset sydde de igen såret och skickade hem pojken.

Men i hans hjärna satt en fem centimeter lång pennstump kvar.

Foto: BENGT PETTERSSON
Pennstumpen är cirka fem centimeter lång och satt inborrad pojkens hjärna.

Blekinge läns tidning skriver om den bisarra händelsen som höll på att bli en 13-årig pojkes död.

Olyckan inträffade på en skola i Karlskrona kommun i januari. Pojken snubblade och den trubbiga änden av pennan som han höll i handen trängde in i hans huvud, strax ovanför ögat.

Sydde igen

Han skickades omedelbart till akuten på Blekingesjukhuset där han undersöktes av flera läkare. Läkarna fattade beslut att sy igen såret – utan att röntga. Dagen efter skickades han hem.

Men pojken blev bara sämre.

– Mitt barnbarn var så yr att han ramlade och slog ned lampor, berättar pojkens morfar för BLT.

Han såg till att 13-åringen kom till sjukhus igen. När pojkens huvud röntgades såg läkarna att en fem centimeter lång pennstump hade trängt in i hans hjärna.

Då var det försent att operera. 13-åringen skickade till Lunds universitetssjukhus där man konstaterade att 13-årringen drabbats av hjärnhinneinflammation. Flera dagars vård med antibiotikabehandling och morfin följde. Efter fem dagar kunde han slutligen opereras och pennresterna kunde plockas ut. Inflammationen gav dock inte med sig.

Opererades igen

– Mitt barnbarn fick opereras en gång till. Jag reagerar mot att han blev utsatt för onödigt mycket lidande. Han borde ha röntgats med en gång, säger pojkens morfar till BLT.

Efter tre veckors vård i Lund har 13-åringen nu flyttats tillbaka till Blekingesjukhuset. Han är trött och har dubbelseende.

– Läkarna i Lund säger att han hade en otrolig tur som inte dog, säger morfadern.

Föräldrarna ska anmäla händelsen till HSAN, hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Och på sjukhuset ska man anmäla sig själva till Socialstyrelsen – efter en internutredning.

– Jag kan bara beklaga att detta har hänt. Det är både ledsamt och olyckligt, säger Urban Sjöblom, chefsläkare på Blekingesjukhuset till Blekinge läns tidning.

Han tillägger att man inte röntgar på rutin – inte ens om barn har fått pennor i huvudet.

– Detta är en extremt ovanlig situation som inträffat. Den är näst intill osannolik, säger Urban Sjöblom.

Publicerad: