bin Ladins chaufför skyldig

NYHETER

Fälls för stöd till terrorverksamhet

Salim Hamdan, tidigare bin Ladins chaufför, är skyldig till terrorism.

Det anser juryn i den första rättegång som genomförts på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba.

Foto: Usama bin Ladins chaufför Salim Hamdan. Arkivbild.

Hamdan fälls för att ha gett stöd till terrorverksamhet, men frias från anklagelser om stöd till terrornätverket al-Qaida, rapporterar nyhetsbyrån Reuters från Guantanmobasen.

Domen är, uppger BBC, den första från krigsförbrytartribunalen för fångar från USA:s bas på Guantánamo. Enligt uppgift tog det juryn tre hela dagar av överläggningar innan man kunde fatta sitt beslut.

"Väsentlig roll"

Enligt åklagaren spelade Hamdan en "väsentlig roll" i planeringen av attackerna den 11 september 2001. Försvaret menar dock att han bara var en lågavlönad anställd.

Hamdan greps i Afghanistan i november 2001.

BBS:s utsände i Washington, Adam Brookes, menar att George W Bush hoppas kunna använda utslaget som ett bevis för att systemet på Guantánamobasen "faktiskt fungerar".

Straff bestäms tidigast i morgon

Ett besked om vilket straff Salim Hamdan döms till kan väntas tidigast i morgon eftermiddag lokal tid enligt besked från domaren i målet.

De advokater som företrätt Hamdan har redan på förhand gjort klart att de kommer att överklaga en fällande dom.

Människorättsorganisationer har också dömt ut hela det system av frihetsberövanden och rättegångar som inrättats för Guantánamofångarna och hävdat att de inte har någon chans att få en rättvis bedömning där.

De senaste åren har fånglägret och planerna på rättegångar där också omgetts av kraftig kritik från politiskt håll inom USA.