Wolfgang Hansson

Konflikten fortsätter vara en tickande bomb

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Kriget kan vara över.

Men ingenting är löst.

Konflikten fortsätter vara en tickande bomb.

Ryssarna kovände. Efter flera dagars nej gick de med på att stoppa stridigheterna.

Om vapenvilan håller kan kriget vara slut.

Premiärminister Vladimir Putin verkar ha insett att priset för en regelrätt invasion av en demokratisk granne skulle bli mycket högt.

Ryssland hade blivit en paria i internationella sammanhang. Redan nu har omvärldens tilltro till Rysslands demokratiska status fått sig en knäck.

Viktigaste målen har Putin nått; att förödmjuka Michail Saakasjvili, bestraffa Georgien och visa omvärlden att Ryssland åter är en stormakt beredd att med vapen försvara sin intressesfär.

Lättnaden och glädjen i Georgien och omvärlden att dödandet och förstörelsen nu kanske är över är förståelig men bedräglig.

Baksmällan kommer.

Relationen mellan Ryssland och Georgien är värre än före krigsutbrottet. Långt under fryspunkten. Moskva har gjort klart att de inte tänker förhandla med västvänlige Michail Saakasjvili. Tvärtom uppmanar de honom öppet att avgå. Hur hatet ska kunna ersättas av förtroende och ömsesidig respekt är en gåta.

 Konflikten mellan utbrytarprovinserna Syd-

ossetien och Abchazien är inte ett dugg närmare en lösning. Båda parter ska dra sig tillbaka till positionerna före kriget om avtalet om vapenvila följs. Därefter väntar politiska förhandlingar.

Ryssland tänker tvinga Georgien att släppa drömmen om att återta utbrytarprovinserna. Men vill de själva införliva dem med Ryssland? Någon självständighet blir det inte tal om.

Som fredsbevarare i de två konfliktområdena har Ryssland förlorat all trovärdighet.

Tusentals människor som flytt Sydossetien har inga hem att återvända till. En omfattande återuppbyggnad krävs.

 Trots uppläxningen har Georgien inte för en sekund visat någon vilja att bli mindre västvänligt. I går samlades över 100?000 på torget i Tbilisi till stöd för Saakasjvili.

Landet fortsätter vara en nagel i ögat på Ryssland. Möjligen blir Nato nu försiktigare med att ge dem medlemskap. I så fall har Ryssland uppnått ännu ett av sina mål.

Framtiden är ytterst osäker.

Enda säkra profetian är att bomben tickar på och när som helst kan explodera igen.

Publisert: