Ryska stridsplan bombade Tbilisi

avTobias Österberg

NYHETER

Militärflygplats attackerades i natt – tusentals ryska soldater uppges stå redo att gå in i Georgien

Foto: KAZBEK BASAYEV
En rysk stridsvagn kör genom en tunnel i Nizur på väg mot den georgiska utbrytarprovinsen Sydossetien.

Tusentals ryska soldater har samlats i Georgien och inväntar gryningen för att starta operationen mot landet, uppger det georgiska inrikesdepartementet.

Under söndagsmorgonen bombades en militär flygplats i Tbilisi.

Enligt talesmannen Sjota Utiasjvili har Ryssland fört in 6 000 soldater understödda av stridsvagnar i Georgien och ytterligare 4 000 soldater sjövägen.

Startbana bombad

Under söndagsnatten attackerade ryska stridsflygplan en militärflygplats i Georgiens huvudstad Tbilisi.

Enligt Georgiens nationella säkerhetsråd är det startbanan vid ett militärflygfält nära den internationella flygplatsen som bombats, skriver AFP.

– Ryska plan har släppt ett flertal bomber på ett militärflygfält nära Tbilisis internationella flygplats, sade sekreteraren för rådet Alexander Lomaia.

Militärt flygfält

– Det fanns inga plan där, uppdraget var att förstöra startbanan.

Uppgifter till Reuters om att det var den internationella flygplatsen som bombats korrigerades senare av talesmannen för det georgiska inrikesdepartementet som sade att det var ett militärt flygfält som attackerats.

Örlogsfartyg till Abchazien

AFP uppger att ryska örlogsfartyg har anlänt till Abchazien.

– Ryska fartyg har kommit till hamnstaden Ochamchira, sade Alexander Lomaia.

– Enligt vissa uppgifter finns åtskilliga ryska fartyg nära hamnstaden Poti (i Georgien) och hindrar fartyg från att ta sig in i hamnen med säd och bränslelaster som är nödvändiga för Georgien, sade han.

Artilleri genom tunnel

Ryssland har koncentrerat ett stort antal pansarfordon nära gränsen mot Georgien vid en övergång som ligger omkring tre och en halv mil från Sydossetiens gräns, uppger Lomaia enligt AFP.

– Ryssland har också under natten till söndagen flyttat en mängd tungt artilleri genom en tunnel som förbinder Ryssland med Sydossetien, sade han.