De dog i skolmassakern i Florida – totalt 17 döda

avErik Melin, Josefin Silverberg

17 människor har bekräftats döda i skolskjutningen i Parkland, Florida.

Bland dem finns både barn och vuxna.

Ett av offren är eleven Jamie Guttenberg, 14, rapporterar tv-kanalen WPLG-TV.

Deras son Jesse klarade sig hem, men Fred och Jennifer Guttenbergs dotter var en av dem som dödades när Nikolas Cruz öppnade eld på gymnasieskolan i delstaten Florida.

”Mitt hjärta är brustet. I går förlorade vi vår dotter under en skjutning på hennes skola. Min son förlorade sin syster. Jag är bruten när jag skriver detta och försöker förstå hur min familj ska ta sig igenom detta”, skriver 14-åriga Jamie Guttenbergs pappa i ett inlägg på Facebook.

1 av 16 | Foto: JOE RAEDLE / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Foto: Privat
Jamie Guttenberg dog i skolmassakern i Parkland.

Idrottslärare bland de döda

Även Chris Hixon, 49, ansvarig för skolans idrottsprogram, rapporteras ha dött. Kolleger på skolan har beklagat hans död i sociala medier, rapporterar USA Today High School Sports, men från myndigheter har det ännu inte kommit någon bekräftelse.

Foto: Privat
Chris Hixon, 49, ansvarig för skolans idrottsprogram, dog i massakern.

Hans kollega Aaron Feis ska ha kastat sig framför några elever för att skydda dem från Nikolas Cruz skott och själv skadats. Han har nu bekräftats död av skolans fotbollslag.

Foto: Privat
Fotbollstränaren Aaron Feis kastade sig framför eleverna när misstänkte skolskytten Nikolas Cruz, 19, sköt mot dem och skadades allvarligt.

”Det är med stor sorg som vår fotbollsfamilj har fått vetskap om Aaron Feis död. Han var assisterande fotbollstränare och säkerhetsvakt. Osjälviskt försvarade han elever från skytten och blev skjuten. Han dog som en hjälte och kommer för alltid finnas i våra hjärtan och minnen”, skriver MS Douglas Football på Twitter.

Även geografiläraren Scott Beigel, 35, lyfts fram som en hjälte av elever och i lokaltidningar. Han låste upp sitt klassrum för att släppa in panikslagna studenter. Han sköts när han skulle låsa dörren. ”När han öppnade dörren så skulle han låsa den efter oss, men han fick aldrig chansen”, säger Kelsey Friend som räddades av Beigel, till Miami Herald.

De dog också i attacken

Foto: Privat
Martin Duque, 14

Martin Duque, 14. Gick första året på skolan. ”Jag älskar dig dig min bror och jag kommer sakna dig”, skriver hans äldre bror i ett inlägg på Instagram.

Foto: Privat
Alyssa Alhadeff, 15.

Alyssa Alhadeff, 15. Förstaårs-student som bekräftats död av familj. ”Min lilla kusin är död. Mitt hjärta går sönder”, skriver Alyssas kusin på Facebook.

Gina Montalto, 14

Gina Montalto, 14. Gick även hon första året på skolan.

Luke Hoyer 15.

Luke Hoyer 15. Elev på skolan. ”Hela familjen är i chock och kan inte förstå det här. Luke var en underbar människa och vi älskade honom. Be för alla de andra familjerna vars älskade blev mördade”, skriver hans farbror.

Carmen Schentrup, 16

Carmen Schentrup, 16. Hon bekräftas ha dött i attacken.

Meadow Pollack, 18

Meadow Pollack, 18. Gick sista året på skolan i Florida. Planerade att söka vidare till universitetet Lynn, enligt en av hennes vänner.

Joaquin Oliver, 17

Joaquin Oliver, 17. Flyttade till USA från Venezuela vid tre års ålder. Blev amerikansk medborgare 2017. Har bekräftats död av sin flickvän.

Nicholas Dworet, 17

Nicholas Dworet, 17. Gick sista året och hade fått stipendium för att kunna fortsätta med sin simning. Journalisten Glenn Greenwald, vars släkting var vän med Nicholas, har bekräftat att Nicholas dog i attacken.

Peter Wang, 15.

Peter Wang, 15. Sågs hålla upp dörren så att andra kunde fly skytten. Beskrivs av sin bästa vän Gabriel som ”rolig, trevlig och en fantastisk vän. Vi har varit bästa vänner sedan tredje klass”. Peter och Gabriel skulle fira det kinesiska nyåret tillsammans om en vecka.

Alaina Petty, 14.

Alaina Petty, 14. ”Våra hjärtan är med dem och alla famijer som drabbats av denna tragedi”, skriver en släkting.

Cara Loughran

Cara Loughran. Sörjs av en vän från sin kyrka: ”Vila i frid, flyg med änglarna”.

Alex Schachter. Var med i skolans musikkår. Sörjs av skolan, kåren och församlingen han var medlem i.

Foto: Privat
Helena Ramsey, 17.

Helena Ramsey, 17. Skulle ha börjat på college nästa år. Hennes familj skriver på Facebook att Helena var ”smart, vänlig och omtänksam”.

”Tar hand om alla”

Ett 15-tal andra skadades i skolmassakern. Nu pågår kartläggningen av gärningsmannen Nikolas Cruz, 19. Husrannsakan görs i hans hem och under torsdagen häktades han, misstänkt för 17 mord.

Delstatsåklagaren Pam Bondi säger enligt AFP, att de kommer att stå för begravningskostnader och kostnader för det stöd som de överlevande behöver.

– Vi kommer att fortsätta jobba tillsammans som en familj, genom att älska och ta hand om alla offer och deras familjer.

ARTIKELN HANDLAR OM