Tårfylld stund när Kennedy talade

NYHETER

USA:s demokrater hedrade Kennedydynastins patriark, den hjärntumördrabbade Edward "Ted" Kennedy, vid en känslomässig stund på konventet.

Foto: Ted Kennedy.

När han själv överraskande dök upp på scenen utbröt ett jubel som kunde fått taket att lyfta.

In i det sista var det oklart om Kennedy, som behandlats med cellgifter och strålning under sommaren, skulle orka ställa sig i talarstolen. Men efter en video om hans liv och gärning stegade han in på scenen.

- Inget hade kunnat hålla mig borta från den här kvällen. Jag står här för att tillsammans med er förändra Amerika... och för att välja Barack Obama till USA:s president, mässade en till synes kraftfull Kennedy och fick stående ovationer.

- Jag lovar att jag kommer att stå där i januari när Barack Obama svärs in.

Flera fuktiga ögon syntes i publiken när Kennedy talade om framtidstro och förkunnade att "vi befinner oss i en tid av hopp". Kampanjtakterna satt i, Kennedy prisade Obama som en framtida klok överbefälhavare och en man som från Vita huset kommer att se till att "varje amerikan får ordentlig sjukvård som en rättighet, inte ett privilegium".

Kennedy introducerades av sin brorsdotter Caroline Kennedy Schlossberg, som berättade om både "farbror Ted" och Obamas unika förmåga att inspirera.

- Sådana män kommer inte ofta men de kommer när vi behöver dem som mest, sade hon.

Det gick en chockvåg genom USA:s kongress i maj när det stod klart att Ted Kennedy, som varit Massachusetts senator sedan 1962, drabbats av hjärntumören. Kennedy är ordförande i ett utskott som behandlar vård, utbildning och sociala frågor, bland annat pensioner. Han är yngre bror till John F Kennedy, som var president och mördades 1963, och Robert Kennedy, som var senator och mördades mitt uppe i sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat 1968.~

Tina Magnergård Bjers/TT