Nyheter

Far och dotter störtade

Av: 

Caroline Olsson

Niklas Ylinenpää

NYHETER

Kraschade i ultralätt farkost inför ögonen på anhöriga

Pappan och dottern skulle hälsa på släkten när något hände.

– De var på väg att landa när man tappade luft och störtade. De hade tur, säger insatsledaren Anders Sigurdson vid polisen i Stockholms län.

Bägge ombord vårdas nu på sjukhus.

Olyckan hände vid lunchtid bara ett 50-tal meter från ett hus i Lindormsnäs i Upplands Bro norr om Stockholm.

Ultralätt mini-helikopter

Enligt polisen är det en en mindre helikopter av typen ultralätt som störtade i samband med landning. Flygräddningen kallar farkosten en gyrokopter – ett mindre, experimentellt luftfartyg.

– Man har varit på väg att landa vid ett hus. Men man tappade luft och gick i backen via ett träd, säger insatsledaren Anders Sigurdson, yttre kommissarie.

Uppgifterna om hur högt upp i luften helikoptern befann sig varierar. Vittnen pratar om allt från 40 meter till ett par hundra meter.

Klart är bara att planet först hamnade i björkens krona innan det slogs sönder mot marken.

– Det är svårt att bedöma höjden just nu. Men de hade tur, eftersom trädet sannolikt dämpade fallet mot marken, säger Sigurdson.

Ambulanshelikopter

Den unga kvinnan fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Hennes far fördes till samma sjukhus i ambulans.

Enligt de första uppgifterna har ingen av dem livshotande skador och bägge var vid medvetande och talbara då de kom fram till sjukhus.

Kan flyga högt

Enligt flygräddningen var farkosten en gyrokopter.

– Det kallas autogyro, ett helikopterliknande föremål fast mindre, säger Christer Ekeroth, flygräddningsledare vid Flygräddningscentralen.

– I vårt register står att tillverkaren heter Autogyro. Farkosten har en rotor upptill och en liten propeller bak, och man kan flyga ganska högt med den här.

Hur långt pappan och dottern flugit eller hur högt är fortfarande oklart, eftersom man ännu inte kunnat höra dem om olyckan.

– V ihar bara vittnesuppgifter just nu och de säger att planet körde in i ett träd.

– Men man måste ha flygcertifikat. Och planet måste vara godkänt att flyga med. Däremot behöver man inte tala om att man flyger, så länge man håller sig utanför kontrollerat luftrum, säger Ekeroth.

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Har du uppgifter? Mejla, skicka SMS/MMS
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter