Mordet på Engla

Mormor: Ni sårar oss

avEric Tagesson

Englas familj får hård kritik för tv-sändningen

Foto: Foto: ULF HÖJER
BEGRAVS I MORGON Beslutet att sända Englas begravning i tv har fått många att reagera starkt – och gå hårt åt de anhöriga. ”Det är tråkigt”, säger Englas mamma.

Tv-sändningen av Englas begravning i morgon har väckt känslor.

I insändare har det kallats ”smaklöst” och ”snaskigt”.

– Det är tråkigt att folk inte har förståelse för att vi vill dela med oss av det enda fina i all den här skiten, säger Englas mamma Carina.

På lördag klockan elva hålls begravning för tioåriga Engla i hennes hemby Stjärnsund i Dalarna. Sveriges Television beslutade för ett par veckor sedan i samråd med Englas familj att direktsända begravningsgudstjänsten.

Beslutet har mött blandade reaktioner. I insändare och ledare i lokaltidningarna har flera personer gått hårt åt Englas anhöriga och SVT.

Det fick Englas mormor att reagera och skriva en egen insändare till Aftonbladet (läs den här ovanför).

”Vi har mått dåligt”

Englas mamma, Carina Höglund, säger att hon håller med sin mor.

– Det hon skriver är bra. Det har varit jobbigt med alla som haft synpunkter på hur vi hanterar vår sorg. Min mamma och vi andra har mått dåligt av det.

Hon förklarar att de vill visa begravningen i tv för att dela med sig av det enda fina och vackra deras tragedi fört med sig.

En del människor har även haft synpunkter på insamlingen i Englas namn, och varit kritiska till insamlingens syfte.

Kommer att ta tid

– Vi vet ännu inte hur mycket pengar som kommit

och har inte hunnit fundera på vad pengarna ska användas till.

Hon säger att flera personer hört av sig och lämnat förslag på vart pengarna ska gå.

– Men vi måste ändå få vara de som väljer vad vi ska göra – och det kommer att ta sin tid. Vi har inte tid med det just nu, det är så mycket annat att tänka på.

Svar till alla negativa tyckare om Englas begravning:

Undra på att världen ser ut som den gör, med så många människor som orkar vara så negativa i denna svåra stund. Förstår ni inte att ni sårar oss anhöriga oerhört med era elaka kommentarer? Det är faktiskt synd om er!

Det är ju tur att de flesta inte tycker som ni, utan att det finns de som ser lite ljust på att begravningen sänds i tv. De förstår att vi vill dela med oss av det enda positiva och fina i hela den här fruktansvärda händelsen.

/Englas mormor

Fond för Engla

Englas mamma har startat en fond för sin dotter, bankgiro 277-3257.

Fondens syfte är att täcka omkostnader som uppstod under sökandet efter Engla och för att hjälpa familjen, och den kursgård mamman driver, den närmaste tiden. Överskott går till verksamheter som hjälper familjer i kris.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott