Kerstin Fritzl vill se Robbie Williams

Läkarna: Hon har verkligen återhämtat sig bra

Länge låg hon i koma.

Men för några dagar sedan lämnade Kerstin Fritzl sjukhuset.

– Hon har verkligen återhämtat sig bra, säger Berthold Kepplinger, klinikchef vid sjukhuset i Amstetten på en presskonferens på onsdagen.

Den 19 april fördes Kerstin Fritzl till sjukhuset i Amstetten. Hennes tillstånd som var livshotande var upptakten till avslöjandet om incestfallet med den inspärrade familjen i källaren i Österrike.

– Hon hade bitit sig i tungan och blod hade kommit ner i hennes lungor. Hennes nedsatta leverfunktion var en annan faktor som i sin tur orsakade andra problem, berättar läkare Albert Reiter vid sjukhuset i Amstetten.

Kerstin, dotter till Elisabeth och Josef Fritzl, tvingades vistas en längre tid på sjukhus och fick specialistvård. Men för ett antal dagar sedan fick den unga kvinnan lämna sjukhuset och smaka på sitt nya liv i frihet.

– Hon har berättat att hon vill gå på en Robbie Williams-konsert. När hon låg på sjukhuset med en slang i munnen nickade hon med huvudet i takt med musiken hon lyssnade på, säger Albert Reiter.

Traumatiserad

Kerstin som är det äldsta av källarbarnen i Österrike kommer trots sina framsteg behöva ytterligare behandling.

– Hon har verkligen återhämtat sig bra men ytterligare behandling kommer bli nödvändig. Det kommer bli ansträngade träning för henne. Vi vet även att hon är traumatiserad och det kommer ge konsekvenser, hon kommer behöva terapi. Men hittills har allt gått mycket bra och vi kommer fortsätta med behandlingen, säger Berthold Kepplinger som är klinikchef vid sjukhuset i Amstetten.

Han berättar att Kerstin är duktig på att kommunicera och kan läsa och skriva bra.

– Hon är väldigt entusiastisk. Exempelvis vill hon åka på en båtresa, säger han när frågan om Kerstins framtid kommer på tal.

Vill vara i fred

Det kommer dock ta tid innan familjen gör något framträdande i offentligheten.

– Jag har diskuterat frågan med familjen och Elisabeth har bestämt att de inte ska visa sig för allmänheten. Just nu vill de bara vara i fred, säger Christoph Herbst som är Elisbeth Fritzls advokat.

Han uppger att källarfamiljen och den andra delen av Joseph Fritzls familj inte har haft några problem med att komma överens.

– De har en god sammanhållning. Jag känner en stor glädje när jag ser deras känsla av gemenskap. Det är otroligt och underbart att se, säger Christoph Herbst.

Publisert: