Nioåringar planerade tortera sin lärare

avSusanna Vidlund

NYHETER

Hade handklovar, kniv och gaffatejp

Foto: AP
Barnen hade utrustat sig med kniv, handklovar och tejp.

Kökskniv, handklovar och gaffatejp.

Det var ingredienser i planen som nioåringarna hade kokat ihop.

Det tilltänkta offret var deras lärare.

Motivet: Hämnd.

Lågstadiebarnen vid Center Elementary School i södra Georgia, USA, hade en plan. En plan som gick ut på att fängsla deras lärare. En plan som enligt polisen var "ett allvarligt hot".

Läraren är en äldre kvinna som har hand om tredjeklassare med exempelvis inlärningsproblem, hyperaktivitet och ADD. Enligt polisen var barnen var arga på sin lärare som hade straffat en av barnen för att ha stått på en stol.

Barnen som är åtta och nio år gamla planerade därför att attackera henne. De hade bland annat tagit med sig en kökskniv, handklovar, gaffatejp och en brevpress till skolan för att sätta sina planer i verket.

Barnen hade också olika arbetsuppgifter: Ett barn skulle täcka för fönstren så att ingen kunde se in. En annan skulle städa upp efteråt.

– Vi är ännu inte säkra på hur många av eleverna som visste om att syftet var att göra läraren illa, säger polischef Tony Tanner till nyhetsbyrån AP.

Pojkar och flickor

Det var skolan som kontaktade polisen i fredags efter att en elev hade slagit larm om att en annan flicka hade tagit med sig ett vapen till skolan. Polisen kunde då lägga beslag på de misstänkta föremålen.

Enligt polisen var såväl pojkar som flickor inblandade i planerna och det kan ha varit så många som nio misstänkta barnbrottslingar.

– Vi har inte hört någon säga att de planerade att döda henne. Men kunde de ha dödat henne av misstag? Absolut, säger Tony Tanner.

För unga för åtal

Åklagare Rick Currie säger att barnen är för unga för att bli åtalade för något brott. I det aktuella fallet är barnen åtta och nio år gamla men gränsen går vid tretton år.

Polisen kommer dock lämna över sina resultat från utredningen till en åklagare, uppger Tanner.

Barnen kan bli avstängda i upp till ett år, säger Theresa Martin som är taleskvinna för skolorna i Ware County.

Flera föräldrar har reagerat starkt på händelsen och fyra mammor kräver nu att barnen inte ska få komma tillbaka alls till skolan.

– Vi vill inte ha våra barn i närheten av dem. Den med kniven hade kunnat knivhugga mitt barn eller någon annan vid lunchen eller på lekplatsen, säger Stacy Carter som är mamma till ett barn vid skolan.