Mordet – en slump

Av: Peter Kadhammar

Publicerad:
Uppdaterad:

Skottdramat i Rödeby var en kort serie tillfälligheter

utsatt familj Den 50-årige mannen som sköt de båda pojkarna i Rödeby är sjukpensionär. Han har ADHD och Tourettes
utsatt familj Den 50-årige mannen som sköt de båda pojkarna i Rödeby är sjukpensionär. Han har ADHD och Tourettes

Visst kan man säga att skottdramat i Rödeby var kulmen på en lång tid av trakasserier mot en handikappad 19-åring och dennes familj.

Men det var också en kort serie tillfälligheter som slutade med att en 15-åring låg död och en 17-åring svårt skottskadad.

Den 50-årige mannen, som i går åtalades för mord och mordförsök, låg på övervåningen i familjens hus och försökte sova. Han hade ångest. Det var i och för sig inte ovanligt. Mannen är sjukpensionär, han har ADHD och Tourettes syndrom (som bland annat kan yttra sig i bristande impulskontroll) och tvångssyndrom. Han lider av återkommande depressioner.

Denna natt, mellan den femte och sjätte oktober, var ångesten svår.

Mannen hade på fredagseftermiddagen varit och storhandlat. När han körde hem hade 17-åringen, som hans familj hade polisanmält för trakasserier, åkt upp med sin moped bredvid bilen och ryckt upp dörren på förarsidan.

Senare samma dag hade 17-åringen följt efter 50-åringens fru när hon körde bilen. Han hade sparkat på den.

Drack sprit mot sin ångest

50-åringen brukade dämpa ångesten genom att dricka sprit. I ett polisförhör skulle han senare säga att alkohol är effektivare än alla mediciner.

Han var rädd för att bli beroende och hade därför tre veckor tidigare slutat dricka. Men den här kvällen var ångesten för svår. Han drack whisky innan han la sig.

Det var en av tillfälligheterna.

50-åringen och hans fru är mycket måna om sin familj. De har, förutom den 19-årige sonen, två vuxna döttrar. En av dem är tillsammans med en stor och kraftig 25-åring, 1,85 lång och 120 kilo tung.

I denna familj av tät sammanhållning var det naturligt att modern skjutsade sin svärson till och från en fest. De passerade skolan i Rödeby och där såg de ett gäng ungdomar, inklusive 17-åringen.

Den store, tunge 25-åringen klev ur bilen, gick fram till 17-åringen, kastade en ölburk i huvudet på honom, gav honom ett slag och skrek att han skulle ge fan i fästmöns lillebror.

Det var den andra tillfälligheten.

17-åringen drog med sig fem kompisar för att åka upp till familjens gård. Flera av dem hade druckit öl och vodka. De tog med sig ett trasigt brännbollträ och några brandgula markeringspinnar längs vägen.

Hotade slå in dörr med yxa

De ringde sju samtal till familjens hus. Den 19-årige sonen, som har ADHD och lider av depressioner, svarade. Den som ringde krävde att få namnet på killen som hade slagit. Rösten hotade att sätta en yxa i familjens dörr: ”Om vi inte får namnet kommer vi hem och dödar dig.”

19-åringen hade inte vågat gå till skolan av rädsla för sina plågoandar. Han hade spytt av upprördhet när de prejade honom på hans moped. Men när telefonsamtalen kom väckte han inte sin pappa. ”Skulle jag säga det till honom så skulle han liksom på alla sätt försöka skydda familjen”, säger 19-åringen i ett polisförhör.

Mobben stod i trädgården. Han hörde skrik, han såg genom fönstret att de hade tillhyggen i händerna.

Han ringde mamman som sa åt honom att larma polisen, inte väcka pappan.

19-åringen hade en kamrat hos sig. Han tittade ut genom fönstret medan 19-åringen ringde 112.

”Vi vill ha polis här”

På övervåningen låg pappan. Han hade som vanligt en fläkt på: den lugnar honom och surret gör att han inte hör vad som sker i huset.

Han hade tagit sömntabletter men somnade inte och whiskyn hade inte hjälpt mot ångesten.

Han blev kissnödig.

Han gick ner till toaletten.

När han stod därinne hörde han sonen tala i telefon och säga orden ”döda oss” och sedan hörde han kamraten ropa:

– Här står de hela gänget!

Så minns 50-åringen orden.

Han förstod omedelbart vilka som stod på gården.

Eftersom samtalet till SOS Alarm spelades in vet vi exakt vad som sades. 19-åringen ringde klockan 01.35 på morgonen den sjätte oktober. Han sa:

– Vi vill ha upp polis här för vi har ett par mopedkillar här som hotar oss till livet.

Det måste ha varit de orden pappan hörde inne på toaletten.

Det var den tredje tillfälligheten.

Han gick raka vägen till sitt vapenskåp och tog fram ett hagelgevär.

50-åringen är jägare och har skjutit på lerduvor. Han är vänsterskytt och har låtit tillverka en kolv speciellt för sin axel.

”Man behöver liksom inte rikta in va utan den är gjord för axeln. Är bössan uppe så skjuter man rakt fram där man tittar så allting går ju på reflex. Man behöver aldrig sikta eller någonting. Man bara lägger upp den så kommer den”, säger 50-åringen i ett polisförhör.

Fredade sin familj

Det var den fjärde tillfälligheten.

Han minns inte vad som hände ute i trädgården. Han blir förvånad när polisen säger att han sköt 15- och 17-åringen på nära håll. Han minns bara sin fruktansvärda rädsla och att rädslan släppte när gräsmattan var tom, ”för då kunde dom ju inte komma åt pojkarna”.

50-åringen hade fredat sin familj. ”Ungarna stod på trappen och var trygga.”

Han återvände in i huset och tog över sonens samtal med SOS Alarm. Han gav hagelbössan till sin dotter som vaknat av skotten och skriken.

– Kan du hänga in den i mitt vapenskåp? Det är öppet.

Medan han pratade med larmoperatören och väntade på polisen drack han whisky direkt ur flaskan.

Publicerad: