Kungen slår tillbaka: ”Inte delaktig i beslutet om Danius avgång”

Anders Olsson säger att han under sitt möte med kungen kom fram till att Sara Danius måste avgå.

Det stämmer inte, säger hovet, men bekräftar att kungen på fredagsmorgonen haft ett möte med Anders Olsson.

– Kungen har inte haft någon delaktighet i de beslut som Akademien tar, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Aftonbladet.

Ett samtal med kungen ledde fram till att Sara Danius och Katarina Frostenson lämnade Svenska Akademien, uppgav den tillfälliga ständiga sekreteraren Anders Olsson i en intervju i P1-Morgon på fredagsmorgonen.

– Jag kom på den idén efter ett samtal med kungen i tisdags. Jag tror vi delade synen på Akademien just nu, säger han, till SR P1-Morgon.

Det dementerar nu hovet.

– Kungen har inte haft någon delaktighet i det och de beslut som Akademien tar, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

– Kungen ska inte, och har inte, synpunkter på Akademiens interna arbete. Hans främsta intresse som beskyddare är att de kan fortsätta sitt arbete, fortsätter hon.

Under morgonen har Anders Olsson och kungen haft ett möte på Stockholms slott.

– Jag kan bekräfta att kungen haft ett möte klockan nio imorse på Stockholms slott, ett informationsmöte kring gårdagens händelser i Akademien, säger Margareta Thorgren.

Överväger att se över stadgarna

Kungen har tidigare meddelat att han överväger att se över de stadgar som styr Akademiens arbete, som instiftades 1786 av Gustav III, bland annat reglerna som styr utträde ut Akademien. Enligt nuvarande regelverk går det inte att lämna Akademien, de som avgått har därmed enbart pausat sitt engagemang.

– Kungen har gett exempel på kompletteringar, som att se över rätten till utträde, säger Margareta Thorgren.

Publisert:

LÄS VIDARE