FN:s Syriensändebud, Staffan De Mistura, akut till Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

BACKÅKRA. I dag håller FN:s säkerhetsråd möte i Backåkra – Dag Hammarskjölds gård på Österlen.

När Margot Wallström anlände på lördagen meddelade hon att FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura kommer till Backåkra på en blixtvisit.

– Han kommer imorgon. Han kommer med det senaste i hur den politiska processen har gått, säger hon.

Den 7 april dog minst 70 personer, många av dem barn, i en misstänkt kemgasattack i Douma, Syrien. FN:s säkerhetsråd ser mycket allvarligt på attacken men har ännu inte kunnat inleda en utredning på plats.

Idag – två veckor efter attacken – möts säkerhetsrådet i Skåne.

Mötet skulle röra framtidsvisioner för säkerhetsrådet men har blivit hetare än så.

– Det säger sig självt att Syrien kommer vara i centrum. Vi tror att det kommer vara högst på dagordningen, sa Margot Wallström till TT i samband med ambassadörernas besök i Lund på fredagen.

Säkerhetsrådet befinner sig i kris vad det gäller situationen i Syrien. Rådet har stora svårigheter att enas om hur man ska lösa situationen – mycket på grund av Rysslands användning av sitt veto. Därför flygs nu FN:s sändebud in akut till Sverige för att delta i mötet på Backåkra.

– Det var inte planerat sedan tidigare. Det har tillkommit eftersom Syrien har kommit upp på dagordningen, säger Lina Eidmark, pressekreterare UD.

Staffan De Mistura är, enligt uppgifter till SVT, i Ryssland för att göra ett nytt försök att skapa enighet i Syrienfrågan.

När utrikesminister Margot Wallström anlände till Backåkra sa hon att FN:s Syrien sändebud kommer ansluta till mötet under morgondagen. Han kommer uppdatera rådet om förhandlingarna i Ryssland om Syrien.

– Han kommer imorgon. Han kommer med det senaste i hur den politiska processen har gått, säger Margot Wallström, utrikesminister. 

1 av 13 | Foto: Krister Hansson

Möte på neutral mark

Säkerhetsrådets generalsekreterare Antonio Guterres nappade på Sveriges förslag att lägga mötet på Dag Hammarskjölds gård Backåkra. Förhoppningen är att ett möte på neutral mark kan förbättra stämningen i rådet som på senare tid har varit hätsk.

– Det har ett bra symboliskt värde att träffas på Dag Hammarskjölds Backåkra. Speciellt med tanke på hans livsgärning och det goda han stod för. Det är lite magiskt, säger Ewa- Gun Westford, poliskommunikatör region syd.

De 15 FN-ambassdörerna landade på Kastrup under fredagen och inledde Sverigebesöket med en rundtur på forskningsanläggningen ESS utanför Lund. Efter det åkte de in till Lund – tog en promenad inne i centrum och avslutade sedan dagen med en middag på Borgmästargården.

”Bilister ska hålla avstånd”

Under lördagsmorgonen kommer kortegen med ambassadörer ta sig ut till Backåkra på Österlen. Säkerhetspådraget är enormt och de eskorteras av motorcykelpolis som kör med blåljus. Ewa-Gun Westford berättar att följet inte får brytas.  

– Det är skyddspersoner så det är ett ganska strikt regelverk. Vi får lov att bryta mot de normala trafikreglerna. Andra bilister ska hålla avstånd eller köra åt sidan. Det ska flyta jämnt och säkert och övriga trafikanter får rätta sig efter det, säger hon.

Omkring klockan 11 kommer ambassadörerna till Backåkra. Där möter de ett stort medieuppbåd. Efter en rundvandring sitter de ned inne i Skånelängan. Klockan 14.30 avslutas mötet med en kort kommentar till media. Aftonbladet finns på plats och rapporterar från Backåkra.

Publicerad:

LÄS VIDARE