Risk för nya isras

NYHETER

För ett år sedan omkom en pojke

STOCKHOLM

För snart 13 månader sedan omkom en 14-årig pojke efter att ha träffats av ett isblock från ett hus.

  De senaste dagarnas snöande i kombination med mildare väder har gjort att risken för nya isras ökat.

På måndag inleds rättegången mot de två män som åtalats efter dödsfallet i centrala Stockholm den 7 januari i fjol.

  Pojken avled när han träffades av ett isblock som lossnade från taket på ett hus på Drottninggatan, som ägs av fastighetsbolaget Drott.

  Det är den säkerhetsansvarige för fastigheten och chefen för det plåtslageri som hade uppdraget att sköta snöröjningen på taket som åtalats vid Stockholms tingsrätt.

  Domen väntas få stor betydelse för att klara ut vilket ansvar en fastighetsägare har. I ordningslagen som reglerar fallande snö och is finns en möjlighet att delegera bort ansvaret.

  I väntan på rättegång och domslut har en del fastighetsägare genomfört åtgärder för att minska isbildning, till exempel genom att installera värmekablar.

  - Men värmekablar är ingen generell lösning. Vi har rekommenderat våra medlemmar att man ökar antalet snörasskydd, säger Ronny Bergens, ansvarig för tekniska frågor vid Fastighetsägarna i Stockholm, till TT.

Ny typ av varningssignal

  Fastighetsägarna ska också gå ut och rekommendera en ny typ av varningssignal i stället för bockarna som varnar för is vid stuprören.

  - Det är en anordning som sträcker sig ut över gångbanan och varnar för den is som vi bedömer som farligast, nämligen den som kommer från själva yttertaket och slår ner vid trottoarkanten, säger Ronny Bergens.

  Vädret de senaste dagarna har ökat risken för isras. Mängder med snö har fallit och packats ihop på taken av den hårda vinden.

  När det blivit mildare har snön blivit fuktig och tung. Men nu har SMHI utlovat att det ska bli kallare igen.

  - Om det blir kallt fryser de våta snömassorna. När det sedan börjar tina igen, då kan det börja hända saker, säger Ronny Bergens.

Var väckarklocka

  De senaste dagarnas snöande har fått olika effekter ute i Sverige.

  Lennart Johansson, kvalitetsansvarig vid Carl Weikvist AB i Eskilstuna, berättar att telefonen började ringa redan under måndagen och att plåtslageriet haft fullt upp under tisdagen.

  - Vi märker att en del fastighetsägare är mer noggranna. Jag tror att det som hände i Stockholm var en väckarklocka, säger han.

  Men Tomas Brandin, arbetsledare vid Åkermans plåt i Örebro, märker ingen skillnad. Ännu har inga fastighetsägare hört av sig.

  - Vi har inte haft något i år utan de väntar in i det sista med snöskottningen. Många spådde att det skulle bli mycket sådant i år på grund av vad som hände, men så har det inte blivit, säger han till TT.

Fredrik Gunér/TT