Vår sorg är så oerhörd

NYHETER

USA:s hyllning till de döda astronauterna

1 av 2 | Foto: EN SISTA HÄLSNING Katherine Greenan, 2, och hennes storasyster Kristine åkte till Kennedy Visitors Center i Florida för att hylla de sju döda astronauterna. Besökarna lämnade blommor och skrev hälsningar i en kondoleansbok. "USA har ett sätt att sörja som inte liknar något annat lands sorg. Det är en sorg med stolthet, en sorg med flaggor, en sorg med optimism", skriver Aftonbladets USA-korrespondent Fredrik Virtanen.

CAPE CANAVERAL

En kvinna delar ut små amerikanska flaggor.

Hon heter Nancy, är 50 år och har köpt dem själv.

- Jag tror att de kan behövas i dag.

USA har ett sätt att sörja som inte liknar något annat lands sorg. Det är en sorg med stolthet, en sorg med flaggor, en sorg med optimism.

"Det här gör oss starkare", säger många.

"Vår tids pionjärer"

Till Kennedy Space Centers turist- och minnesplats, cirka en halvmil från avfyrningsplatsen, tog sig hundratals amerikaner i går, kanske tusentals. En brokig skara människor, från motorcykelhårdingar i Harley Davidson-läder till Florida-turister i färgglada t-shirtar.

På en stor minnessten står 17 namn ingraverade - USA:s 17 döda astronauter.

- Snart blir det sju till, säger Karen Greenan, 36, som åkte till minnesplatsen med sin familj för att hedra de döda astronauterna.

- Det här är förkrossande. Astronauterna är vår tids stora pionjärer, det är de som tar oss framåt. Och nästan alla hade barn som förlorade en förälder, säger Karen och tittar på sin dotter Katherine, 2, som inte alls förstår vad som händer.

"De var så nära"

Besökarna lämnar blommor och skriver hyllningar i en bok medan Floridas vårsol börjar gå ner efter en dag av amerikansk sorg. I Johnson Space Center i Houston, Texas, samlades också människor för att visa sin sorg och sympati.

Harry och Carol Gill från Daytona Beach brukar sitta på sin farstutrapp och titta på när rymdfärjorna startar från Kennedy Space Center.

- Och vi brukar se dem landa, säger Carol, 53.

- Men inte den här gången.

- Det minsta vi kunde göra var att åka hit för att visa vår respekt, säger Harry, 54.

- Det är så oerhört sorgligt. De var så nära, bara 16 minuter, men nu kan deras familjer inte ens röra dem. De kommer aldrig att kunna röra dem.

USA:s förhållande till sina astronauter är långt och starkt. Ända sedan rymdkapprustningen med Sovjetunionen har de varit utnämnda till hjältar. De har fått symbolisera USA:s styrka och stolthet.

"Njut av vårt land"

Nancy, 50, med sonen Shannon, 28, och två barnbarn står en bit bort. Hon frågar alla som går förbi om de vill ha en liten flagga. De verkar aldrig ta slut. Många tar emot dem.

- Jag köpte dem för några månader sedan och i dag tror jag att de behövs, säger Nancy som inte vill berätta sitt efternamn.

Hon är lite misstänksam mot främlingar.

Vad betyder flaggan för dig?

- Den betyder att man kan bli vad man vill om man kämpar, säger hon.

Hon lämnar över en flagga och säger:

- Njut av vårt land.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM

Rymden