"Inspektörerna får inte mer tid"

NYHETER

Aftonbladets Wolfgang Hansson: Antingen antas en andra resolution eller också går USA sin egen väg

Antingen antar FN:s säkerhetsresolution de närmaste dagarna en ny resolution som tillåter USA att anfalla Irak.

Eller så anfaller USA utan FN:s godkännande.

Något tredje alternativ se inte ut att finnas.

När Hans Blix i eftermiddag lagt fram sin rapport från vapeninspektörernas arbete kommer representanter från säkerhetsrådet att tala.

Direkt efter framträdandet sammanträder säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar och mötet fortsätter sedan i ett möte med hela säkerhetsrådet.

– Då har USA förmodligen redan förberett och lagt fram ett utkast till ny resolution som man vill att säkerhetsrådet ska ena sig kring, säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson.

Den förra resolutionen, 1441, är den som gäller nu och som stadgar att Irak ska samarbeta med vapeninspektörerna på alla möjliga sätt för att bevisa sin oskuld.

Nu kommer USA att föreslå en ny, andra, resolution som ger landet grönt ljus att angripa Irak.

Långa diskussioner väntas

Wolfgang Hansson tror att formuleringarna i den kommer att ge långa diskussioner i säkerhetsrådet.

– Både Frankrike, Ryssland och Kina har indirekt sagt att de inte vill ha krig nu. Och om de lägger in sitt veto eller om inte minst nio av säkerhetsrådets medlemsländer röstar för resolutionen kan den inte antas.

– Några dagar in i nästa vecka bör vi veta om det blir någon ny resolution. USA kommer knappast att ge sig till tåls längre än en vecka. Om deras krav inte uppförs inom rimlig tid kommer de att köra på egen hand.

Dröjer några veckor

Om säkerhetsrådet enas om en resolution som tillåter USA att angripa Irak kommer det att dröja ytterligare några veckor innan kriget startar. Det handlar om att USA ska hinna få allt de vill ha på plats och att de som måste ut ur Irak, som vapeninspektörer och andra, kan ta sig ut före ett anfall.

– Den närmaste tiden kan två scenarion bli möjliga. Antingen antar säkerhetsrådet en andra FN-resolution som tillåter krig. Eller så går USA tillsammans med Storbritannien sin egen väg, de startar krig.

– Ett tredje, att vapeninspektörerna får mer tid på sig, bedömer jag som otroligt, säger Wolfgang Hansson.

Simone Söderhjelm