Nyheter

Jugoslavien upplöst

NYHETER

Staten Serbien och Montenegro bildad

Jugoslavien har upplösts efter ett beslut i parlamentet.

I stället bildas staten Serbien och Montenegro.

Omröstningen i parlmanetet beslutade att Jugoslavien ska upplösas.
Omröstningen i parlmanetet beslutade att Jugoslavien ska upplösas.

- Det här är det sista handlandet i bildandet av ett nytt land, sade andra kammarens talman Dragoljub Micunovic.

Jugoslavien finns icke mer. Den lilla återstoden av Jugoslavien har istället bildat en ny union av de två återstående fristaterna Serbien och Montenegro. Serbien med sina 10 miljoner invånare får Montenegro med sin befolkning på 650 000 personer att verka litet.

Det nya landet som kommer att heta "Serbien och Montenegro" har kritiserats för att ha ett fantasilöst namn och vara svårt att ropa på sportevenemang. Serbien och Montenegro kommer att ta över Jugoslaviens rättigheter och skyldigheter i internationella avtal och överenskommelser.

Belgrad kommer att vara huvudstad och där kommer de flesta institutionerna att finnas som Serbien och Montenegro kommer att dela.

Folkomröstning om tre år

Resultatet av omröstningarna i jugoslaviska parlamentet blev 26-7 i den första kammaren och 84-31 i andra kammaren. Inom trettio dagar ska ett nytt parlament bildas som kommer att bestå av 126 ledamöter - 91 från Serbien och 35 från Montenegro.

Även ett ministerråd med fem ledamöter ska tillträda.

Den siste jugoslaviske presidenten Vojislav Kostunica, som nu blir utan jobb, har enligt BBC försökt bli återvald som serbisk president.

- Montenegro har tidigare försökt blir självständigt. Det här kan vara en väg till det, säger Anders Hellner på Utrikespolitiska Institutet.

Båda staterna har rätt till folkomröstningar om tre år och då - om så önskas bli självständiga.

- Det ligger i både Serbiens och Montenegros intressen att fortsätta vara tillsammans, sade Miodrag Isakov, Serbiens vice premiärminister.

Bara en plats i FN

Serbien och Montenegro är de sista av de sex fristaterna som en gång utgjorde Jugoslavien. Innan krigen på 90-talet inkluderade federationen även Bosnien, Kroatien, Makedonien och Slovenien.

- De här två staterna blev kvar. De har haft ett underligt regerande tillsammans med varsin president, säger Anders Hellner.

Internationellt kommer unionen att fungera som en enhet och kommer att ha en gemensam plats i FN och i andra internationella organisationer.

Jugoslaviens centralbank kommer nu att heta Serbiens centralbank. Montenegro har redan sedan tidigare sin egen centralbank.

85 år av konflikter.

1918 utropades Serbers, kroaters och sloveners kungarike, staten som sedan bildade republiken Jugoslavien.

Efter 85 års konflikter har nu de återstående republikerna Serbien och Montenegro beslutat sig för att förpassa staten Jugoslavien till historien.

Här följer några av utvecklingens viktigaste årtal.

Susanna Vidlund

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter