Brandbomb mot hamburgerrestaurang

Publicerad:
Uppdaterad:

Mindre brand utbröt på McDonalds i Malmö

MALMÖ

En misstänkt brandbomb kastades vid halv två-tiden under natten mot tisdagen in i en McDonalds-restaurang på Ystadvägen i södra Malmö så att det tog eld.

Restaurangen var stängd då och ingen människa fanns i huset.

Branden orsakade först en stor utryckning, men den kunde snabbt begränsas till ett personalutrymme på cirka åtta kvadratmeter på baksidan av byggnaden.

Efter vittnesuppgifter letade polisen i området efter en ensam gärningsman i övre tonåren. Sökandet gav inget resultat. Under tisdagsförmiddagen gjorde polisen en teknisk undersökning av lokalerna.

-Personalrummet är utbränt men för övrigt finns det inga skador i restaurangen. Om allt fungerar med el och vatten hoppas vi kunna öppna så fort polisen är klar, säger Göran Gustavsson, som driver restaurangen.

-Sen tar vi extra hand om våra medarbetare en dag som denna. Vi får se hur de känner för att jobba framåt kvällen. Det är möjligt att vi ökar bemanningen något då.

Flera bränder

Attentatet hade inte föregåtts av några hot.

-Jag har drivit restaurangen sedan september 2001 och vi har haft väldigt lite problem, säger Göran Gustavsson.

Han konstaterar att problemen förut har begränsat sig till stulna uteväxter.

Men det är inte första gången som någon av McDonalds cirka 230 svenska restauranger utsätts för attentat.

I juli 2001 kastades flera molotovcocktails mot McDonalds i Stockholmsförorten Botkyrka. Branden släcktes snabbt.

I december 2000 totalförstördes en av hamburgerkedjans restauranger i Linköping vid en brand. Tre unga män åtalades för brottet men friades från misstankarna.

Bara några månader tidigare hade någon kastat in en molotovcocktail hos McDonalds i Ängelholm. Skadorna blev relativt små.

Enligt Birgitta Mossberg, presschef på svenska McDonalds, är den här typen av attentat ändå mycket ovanliga.

-Vad som har inträffat vid enstaka tillfällen är klotter och liknande, som i sig är väldigt tråkigt för restaurangen. Men det här är en väldigt ovanlig situation.

Synd om ägaren

Från svenska McDonalds sida har man ingen uppfattning om vilka grupper som ligger bakom attentaten. Branden i Malmö föranleder inga skärpta rutiner i form av kameraövervakning utomhus eller liknande.

-Vår bedömning är att vi redan i dag har väldigt goda säkerhetsrutiner och bra förberedelser. Det är klart att man alltid har en skärpt uppmärksamhet men det leder egentligen inte till några förändringar, säger Birgitta Mossberg.

-Vad som är så oerhört tråkigt är att det slår mot den person som äger och driver restaurangen. Han är ju en lokal företagare och det är mot honom och hans personal det slår.

Beatrice Palm/TT

Publicerad: