Utrikesministern i Israel sparkad i dag

NYHETER

Palestinierna fruktar militär upptrappning

Foto: Förre premiärministern Benjamin Netanyahu utmanade nyligen Ariel Sharon om partiledareposten i Likud. I dag fick Netanyahu sparken som utrikesminister.

Israels premiärminister Ariel Sharon sparkar sin utrikesminister Benjamin Netanyahu.

Maktkampen inom det styrande Likudpartiet tog en oväntad vändning på onsdagen.

Och nu fruktar palestinierna en militär upptrappning.

I morse avslutades förhandlingarna om Israels kommande koalitionsregering. Det styrande partiet Likud nådde en överenskommelse med mittenpartiet Shinui och två partier på högerkanten. Strax därefter kom det oväntade beskedet från Ariel Sharons kansli – utrikesminister Benjamin Netanyahu avgår.

Den förre premiärministern Benjamin Netanyahu utmanade nyligen Ariel Sharon om partiledareposten i Likud. Bedömare säger i dag till Reuters att Sharon verkar försöka stärka sin position i utrikesfrågorna.

– Jag tror inte att detta kommer att ha någon större effekt på utrikespolitiken. Sharon kommer att stärka sitt grepp om utrikespolitiken med en svagare person som utrikesminister, säger en europeisk toppdiplomat till nyhetsbyrån.

Tillsättningen vittnar om ett maktspel inom regeringen. Den förre finansministern Silvan Shalom erbjöds posten som utrikesminister, medan Benjamin Netanyahu erbjöds finansministerposten.

Spelet ses som ett försök att minska Netanyahus makt och denne valde omedelbart att tacka nej till finansministerposten.

Dagens förhandlingar betyder att koalitionsregeringen tar ett kliv åt höger. I söndags rasade Likuds förhandlingar med mittenpartiet Labor samman på frågan om de judiska bosättningarna.

Den nya regeringen stöds av 68 av parlamentets 120 röster och samarbetet åt höger kommer sannolikt öka trycket på Sharon att få ett slut på det palestinska upproret.

Från palestinskt håll var de första officiella kommentarerna pessimistiska.

– Det är uppenbart när man ser överenskommelserna och partierna att den israeliska regeringen kommer att vara en regering av bosättningsaktiviteter, militär upptrappning och intrång, säger chefsförhandlaren Saeb Erekat till Reuters.

– Det enda som kommer att saknas är en fredsprocess.

Mattias Lundell