Nyheter

Tre Hells Angels-medlemmar åtalas för dubbelmord

NYHETER

Misstänks ha mördat mc-män på klubbens gård

Tre män knutna till mc-klubben Hells Angels åtalades i dag för dubbelmordet på två Brödraskapsmedlemmar.

De misstänks ha slagit och knivstuckit ihjäl 27 och 41-åringen i baren på Hells Angels gård utanför Göteborg.

Bevisningen är mycket ovanlig – bland annat har polisen använt så kallade likhundar.

De tre männen – 32, 34 och 35 år gamla – är medlemmar av Hells Angels eller knutna till mc-gänget. På torsdagen åtalades de för det uppmärksammade dubbelmordet den 20 augusti i fjol.

De tre nekar till brott och utredningen har varit mycket omfattande. Polis och åklagare misstänker att de tillsammans mördade 27 och 41-åringen i Hells Angels lokaler.

Åkte till gården

- De fem var på en restaurang. Och det finns uppgifter att det var de här fem som åkte till Hells Angelsgården och att det var de här fem som var i bardelen, säger kammaråklagare Carl Bergström till aftonbladet.se.

Aftonbladet har tidigare kunnat berätta att de två männen slogs till döds med bland annat basebollträn.

- Det är ett troligt tillhygge, säger Carl Bergström.

Flera frakturer i ansiktet

En av männen knivstacks dessutom fem gånger i ryggen. Enligt åtalet gav det trubbiga våldet bägge männen ”omfattande brott i ansiktets skelett”.

- Det gör att det har varit kraftigt våld och eftersom de var två anser vi att det krävt insatser från alla tre för att åsamka de här skadorna, säger Carl Bergström.

Men bevisningen är komplicerad. Åklagarna hoppas att den sammantaget ska räcka för en fällande dom. Förutom vittnesförhören väger den tekniska delen tungt. Långa samtalslistor över männens mobilsamtal har sammanställts, DNA-spår har hittats, rättsläkarutlåtanden har granskats – och för andra gången i svensk rättshistoria har så kallade likhundar använts.

Användes vid Quick-fallen

De används för att söka om en död person funnits på en viss plats. Tidigare har hundarna använts i ett av fallen mot Thomas Quick och i ett norskt rättsfall där de hjälpte till att få en fällande dom.

- Där var likhundarna väldigt betydelsefulla, säger Carl Bergström.

Hundarna har markerat att ”lik funnits i Hells Angelsgårdens bardel”.

Åklagaren åtalar de tre för mord alternativt medhjälp till mord och kommer att försöka bevisa att de agerat tillsammans – ”genom sin inbördes lojalitet och sitt agerande”. Samtidigt tvingas åklagarna bevisa varje del av historien, eftersom männen kategoriskt nekat.

Kropparna hade dumpats i bergtäkt

Polisen hittade de två mördade männen först efter en lång tids letande. Deras kroppar hade dumpats i Vägverkets bergtäkt utanför Floby och de DNA som säkrats är viktig för åklagaren.

- Vi har DNA från kropparna och från blod i bardelens tak, säger Carl Bergström.

Trots en lång utredning har man inte lyckats få fram ett säkert motiv. Det har spekulerats i att de två hamnat i onåd hos det mc-gäng de tidigare ingått i.

- Det finns många uppgifter om att de kommit i ”bad standing” i förhållande till Brödraskapet Wolfpack. Men i vilken mån det har betydelse för det som hände den här natten ska vi förhoppningsvis få veta vid förhandlingen, säger Carl Bergström.

Erkäner vapenbrott

35-åringen åtalas dessutom för övergrepp i rättssak. Han nekar till brottet, men åklagaren misstänker att han hotat två vittnen. Enligt åtalet ska 35-åringen ha gått till angrepp med en cirka 50 centimeter lång fjäderbatong mot de två och den bil de färdats i.

I åtalet ingår även ett grovt vapenbrott mot 34-åringen som bland annat haft en automatpistol av kaliber 6,35. Mannen erkänner brott i den lägre graden.

TIDIGARE ARTIKLAR:

Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter