52-åring gripen för mordet på språkeleven

NYHETER

15-åriga danskan hittades strypt

Polisen på engelska Isle of Wight har gripit en 52-årig man som misstänkt ha dödat en 15-årig danska på språkresa.

Flickan hittades sent i förrgår kväll strypt i ett skogsområde.

- Han har gripits misstänkt för mord, säger Caroline Vagg, presstaleskvinna vid polisen i Hampshire, till aftonbladet.se.

Flickan var sedan ett par veckor tillbaka på språkresa på ön Isle of Wight strax söder om det engelska fastlandet. Ön är ett populärt resmål för skandinaviska ungdomar och över 500 studenter – många av dem svenskar – finns där just nu.

15-åringen hittades sent i förrgår kväll strypt. Vid 15-tiden valde hon själv att lämna sina kamrater som var ute för att shoppa. Hon sa att hon ville vara för sig själv en stund.

Hittades av svensk ledare

När hon inte dök upp vid ett grillparty som planerat larmade arrangören STS polisen och ledare och studenter gav sig ut för att leta efter henne.

Kroppen hittades så småningom av en manlig svensk ledare i det populära strövområde som 15-åringen sa att hon skulle vandra till.

Området Brading Down är omtyckt av hundägare och ligger nära Newport.

Mamman fick dödsbudet i Sverige

Danskans mamma har varit på semesterresa i Sverige, men polisen har lyckats nå henne. Eftersom pappan ännu inte har kunnat kontaktas väljer man dock att inte gå ut med hennes identitet.

- Vi gör allt vi kan för att nå honom. Vi har en idé om var han kan vara, säger Caroline Vagg vid Hampshirepolisen.

Man är mycket förtegen om den gripne 52-åringen, som är från Gosport på det engelska fastlandet. Han greps sent i går och polisen har ingen förklaring till vad han gjorde på ön.

Värdfamiljen: "Hon var en fantastisk flicka"

Flickans värdfamilj är förkrossad av beskedet. Steve, 30, Paula, 31, och Mark Goodwin, 10, har via polisen lämnat en kommentar:

”Ord kan inte beskriva hur ledsna vi är för hennes familj. Hon var en fantastisk flicka och en briljant artist och vi älskade henne så snart hon kom till oss den 4 juli och vi trivdes bra med varandra.

Vi försöker hantera den här situationen så bra vi kan.”

Sommarens resor ställs in

Den 15-åriga flickan tillhörde en heldansk grupp. Studenterna skulle ha rest hem den 24 juli, men resan har nu förkortats och ungdomarna kommer att åka hem de närmast dagarna.

Arrangören STS väljer nu att ställa in samtliga resor till Isle of Wight i sommar. De ungdomar som skulle har rest till ön har ombokats till andra orter.

-Det blir inga fler studenter på ön i år. Sedan ska vi överväga om vi ska återuppta våra resor till orten, säger James Crimp, produktionschef på STS Språkresor, till TT.

Samtidigt ser man över säkerheten för de ungdomar som är kvar och studenterna eskorteras till och från skollokalerna av sina värdfamiljer. Alla kvällsaktiviteter kommer genomföras i grupp.

Mattias Lundell