Amir, 4, kan dö om han utvisas

NYHETER

I Bosnien finns ingen vård för hans hjärtfel

Fyraårige Amir riskerar att dö om han skickas tillbaka till Bosnien.

Ändå har Migrationsverket bestämt att han ska utvisas ur Sverige.

Nu vädjar föräldrarna för sin sons liv.

Foto: ARNE FORSELL
fick hjälp i lund Efter att Amir kom till Sverige och blev opererad för sitt hjärtfel orkar han leka. Men när han blir större behöver han opereras igen.

Lille Amir Hukic är född i Bosnien. Nu bor han i Finja utanför Hässleholm med sina föräldrar och sin lillebror. De har flyttat in hos Amirs farföräldrar som bott i Sverige i många år.

Amir är liten och mager men har en blick med iver. Han far omkring som en vessla på gården.

Men lekarna blir aldrig långvariga. Amir blir snabbt trött, får hjärtklappning och blir andfådd.

En "blue baby"

Amir är hjärtsjuk.

- Han är en "blue baby", född med svåra hjärtfel, berättar föräldrarna Senad och Raza Hukic. Han har hål i hjärtat och hans hjärtklaffar är för små. Sammanlagt har han fyra olika hjärtfel.

Amirs situation blev tidigt akut. Läkarna i Tuzla klarade inte av så komplicerade operationer som krävdes för att rädda Amir.

I Hässleholm fanns Amirs faster Sanela som kom till Sverige under kriget för åtta år sedan och i dag är svensk medborgare.

- Jag hade hört talas om Nedirafonden och tog kontakt med fondens drivande kraft, Kurt Skiöld. Han startade en insamling och fick ihop 800 000 kronor så att Amir kunde opereras i Lund.

Den 27 mars 2000 kom Amir och hans familj till Sverige på turistvisum. Sju dagar senare opererades Amir, då 1,5 år gammal.

Allt gick bra. Nu är Amir en pigg kille.

- Men han måste opereras på nytt, kanske om ett par år, berättar föräldrarna. Annars riskerar han att dö. Han kan få akuta problem när som helst och då måste vi snabbt tillbaka till sjukhuset. Det kan handla om timmar.

Därför sökte familjen asyl i Sverige. Men i april samma år beslutade Migrationsverket om utvisning.

Att läkarna i Lund intygade att en ny operation är livsnödvändig hjälpte inte, inte heller att läkarna i Bosnien inte kan utföra operationen.

Väntat 15 månader

Föräldrarna överklagade - och nu har de väntat på ett nytt beslut i 15 månader.

Familjen har ett stort stöd i Skåne. Nyligen samlade man ihop 2 000 namnunderskrifter som överlämnats till migrationsminister Jan O Karlsson.

Vad det kan ha för verkan är oklart. Familjen väntar oroligt på besked.

- Skickas vi tillbaka till Bosnien riskerar han att dö. Snälla, låt oss stanna!

Sjuka barn kan få stanna

Pelle Tagesson