Roman Polanski vann Guldpalmen

Publicerad:
Uppdaterad:

Jubel när han tog emot priset för sin film Pianisten

Regissören roman Polanski, känd för filmer som Chinatown och Rosemary's baby, blev rörd över att vinna det prestigefyllda priset för en berättelse om Polen under nazismen.
Foto: AP
Regissören roman Polanski, känd för filmer som Chinatown och Rosemary's baby, blev rörd över att vinna det prestigefyllda priset för en berättelse om Polen under nazismen.

CANNES

Roman Polanski tog på söndagen hem Guldpalmen för sin film Pianisten, en verklighetsbaserad skildring av hur en man överlever ghettots fasor i Warszawa under andra världskriget. Det var första gången Polanski tilldelades det förnämsta priset vid filmfestivalen i Cannes.

Den fransk-polske regissören, känd för filmer som Chinatown och Rosemary's baby, sade att han blev rörd över att vinna det prestigefyllda priset för en berättelse om Polen.

Polanski föddes i Frankrike av judiska föräldrar, som senare återvände till Polen där hans mor dog i ett koncentrationsläger.

Polanski möttes av stort jubel när han mottog priset. Den allmänna uppfattningen om hans film har emellertid varit att den i och för sig är välgjord, men att den inte griper tag på det sätt som en film på det aktuella ämnet borde göra.

Stora finländska framgångar

Juryns stora pris tilldelades den finske regissören Aki Kaurismäki för den hyllade Mannen utan förflutet. Filmens huvudrollsinnehaverska Kati Outinen tog dessutom hem priset för bästa kvinnliga skådespelerska.

Olivier Gourmet utsågs till bäste manlige skådespelare för sin insats i den belgiska filmen Le fils (Sonen).

Priset för bästa regi delades mellan Im Kwon-Taek för den sydkoreanska filmen Chihwaseon och Paul Thomas Anderson för amerikanska Punch-Drunk Love. Paul Laverty fick pris för bästa manus, för Sweet sixteen som regisserats av britten Ken Loach.

Inga svenska långfilmer tävlade i Cannes i år. Men i fredags tilldelades Reza Parsa "de unga kritikernas pris" för sin kortfilm Möte med ondskan, under sidosektionen kritikerveckan i Cannes.

Övriga priser som delades ut på söndagen:

Bästa debutfilm (Camera d'Or): Bord de mer, i regi av Julie Lopes-Curval (Frankrike).

Hedersomnämnande Camera d'Or: Japon, i regi av Carlos Reygadas.

Guldpalmen, kortfilm: Esó után, i regi av Peter Meszaros (Ungern).

Pris för att fira festivalens 55-årsjubileum: Bowling for Columbine, i regi av Michael Moore (USA).

TT-TT Spektra

Publicerad: