GW Persson rasar mot homopoliser

1 av 2
Leif GW Persson.
NYHETER

På årets Gay pride-festival får homosexuella poliser bära uniform - privat. Det har polisledningen i Stockholm beslutat. Helt galet tycker polisprofessor Leif GW Persson.

- Som polis har du inte rätt att tycka någonting alls.

- Polisen är en lagstyrd rättsvårdande myndighet, där finns inget utrymme att tycka bra eller illa om saker, säger Leif GW Persson.

- Det här har ingenting att göra med min egen personliga åsikt om homosexuella. Jag skulle ha reagerat på samma sätt om det hade gällt någonting annat.

Carin Götblad, biträdande länspolismästare i Stockholm, är den som fattat beslutet om att tillåta uniformer på festivalen.

- Leif GW Persson blandar ihop saker. Vi talar om en parad här, inte en politisk demonstration. En parad som syftar till att verka för människors lika värde, säger Götblad och tillägger:

- När jag ser de kraftiga reaktioner det här beslutet väcker hos GW Persson och flera andra inom poliskåren blir jag än mer övertygad om att jag handlat rätt.

"Måste bli djärvare"

Götblad säger att polisen har ett uppdrag att aktivt arbeta för integration och mångfald i polisväsendet. Polisen måste bli både tydligare och djärvare i sitt arbete.

- Schablonbilden av en polis är att det är en macho man. Det är viktigt att visa att det finns människor inom polisen som inte passar in i den bilden. Vi vill att fler med erfarenhet av att tillhöra olika minoriteter ska känna att vi behöver dem.

Leif GW Persson säger att polisen riskerar att hamna i en svår situation om de tillåter poliser att bära uniform vid den här typen av arrangemang.

- Vad gör vi om högerextrema poliser plötsligt vill utnyttja möjligheten att bära uniform för sina egna syften? Eller olika invandrarorganisationer?

Götblad tror dock inte att beslutet kommer att leda till att en dammlucka öppnas.

- Nej. Politiska yttringar kommer aldrig att tolereras.

Kommer att bära uniform

Riika Asmundsson, ordförande i Föreningen för Gay-poliser (SGPS) säger att hon och de andra kommer att bära uniform på lördag trots kritiken.

- Det är inte en åsikt att vara homosexuell, säger hon.

Hittills har polisledningen fått in fyra ansökningar från poliser som vill bära uniform på Pride-festivalen.

Stockholm pride är störst i Norden

Nneka Amu