Klappjakt på Gaddafi

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Kan gömma sig under lyxhotell - eller lämnat landet

Muammar Gaddafi är fortfarande borta.

Sent på måndagskvällen fanns inga uppgifter om vart han tagit vägen.

Stora delar av Tripoli är nu under rebellernas kontroll. Tre Gaddafis söner uppges ha tagits till fånga av rebellstyrkorna. Enligt osäkra uppgifter kan en av sönerna, Muhammed, 34, ha blivit skjuten. Andra källor uppger att han har flytt. Men förvirringen är stor och informationen motstridig.

Fortfarande vet ingen var Muammar Gaddafi befinner sig.

Tidigare i dag kom uppgifter att Nato planerade nya bombningar av Gaddafis högkvarter Bab al-Aziziya. Men det ät oklart om operationen har blivit av.

Fängelsetips på Facebook

Högkvarteret  Bab al-Aziziya i centrala Tripoli har tjänat som militärt högkvarter men också som Gaddafis residens under det halvårslånga inbördeskriget. Det är ett av ställena där han kan befinna sig - trots att det mesta av anläggningen redan jämnats med marken efter Natos fem månader långa bombräd.

Ett nytt tips är även ett stort fängelsekomplex i huvudstaden som ligger mitt emellan den internationella flygplatsen och Bab al-Aziziya. Enligt svenskboende motståndsaktivisten Shaban Elgale finns upprop på Facebook som uppmanar Nato och rebellstyrkorna att ta sig dit.

– Det sägs att han använt det som fristad, och att han kan vara där, säger Shaban Elgale.

Kan ha flytt utomlands

Det finns också spekulationer om att diktatorn ska ha tagit sig ur landet.

– Det finns uppgifter om att man spårat hans telefonsamtal, och att signalerna ska komma från södra delarna, vid gränsen mot Algeriet, säger Shaban Elgale.

– Det är ingen som vet just nu var han finns. Vissa tror att han flytt till Algeriet eller Sydafrika.

"Journalister som mänsklig sköld"

Födelsestaden Sirte, öster om Tripoli längs medelhavskusten, finns också på listan av tänkbara gömställen.

Ett spektakulärt alternativ är att Gaddafi skulle gömma sig under hotell Rixos, där de flesta utländska journalister som befinner sig i Tripoli just nu bor. Där skulle han få effektivt skydd mot Natos bombanfall.

– Det är ett stort bunkersystem, och tanken är att han använder journalisterna som mänsklig sköld, sa SVT-reportern Claes JB Löfström till SR i morse.

Twittrar från hotellet

Många av journalisterna meddelar sig via twitter inifrån hotell Rixos, som beskrevs som "ett femstjärnigt fängelse för journalister". Utanför hotellet hördes skottlossning under hela dagen. Under kvällen försvann strömmen i byggnaden. Alla händelser gick att följa i journalisternas twitter-flöden.

Publicerad: