Vattenbrist mitt i översvämningen

NYHETER

Fördämningarna kring översvämmade Bangkok klarade trycket från tidvattnet.

Men i allt vatten är det brist på vatten.

Invånarna köper upp allt flaskvatten de kan hitta – i stället är ölen kvar på butikshyllorna.

Thailand har drabbats av de värsta översvämningarna på mer än 60 år.

Hittills har nästan 400 människor dött och nästan halva landet har legat under vatten efter monsunregnen.

Huvudstaden Bangkok har även drabbats hårt av vattenmassorna och flera distrikt i mångmiljonstaden har blivit totalt översvämmade.

Nivåerna har sjunkit

Nu börjar dock vattnet att dra sig tillbaka lite.

– Vi har goda nyheter att i de centrala regionerna har vattnet börjat att rinna bort. Jag vill tacka alla människor och uppmana dem att ha tålamod, då den här helgen är betydande på grund av tidvattnet, sa premiärminister Yingluck Shinawatra i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AP.

Bangkok har delvis svämmat över då de stora vattenmassorna från monsunen har passerat igenom floden Chao Pharay, som rinner igenom staden.

Vattenbrisen är akut

Samtidigt är det tidvatten, vilket höjer vattennivåerna ytterligare. Hittills har fördämningarna hållit utan några större läckage.

Men rädslan finns fortfarande för att tidvattnet ska slå hål på barrikaderna – och svämma över staden ytterligare.

Nu rådet det även stor brist på varor och mat i huvudstaden. Kranvattnet har påverkats av översvämningarna och de boende köper allt flaskvatten de kan hitta.

– Vattenbristen är just nu akut, säger Patchara Rattakul, operativchef vid ett vattenverken.

– Jag instämmer med regeringens politik att importera vatten från utlandet för att lösa problemet, vi har inget annat val, säger han till Reuters.

Stora bryggerier i landet, som bland annat Coca Cola, har börjat producerat betydligt mindre av sin produkter för att kunna få ut mer vatten på marknaden.