Mordmisstänkta pappan tog skjutlektioner

NYHETER

Ammunitionen som passar hans gevär har samma kaliber som kulhålen i hans frus och fyra barns huvuden

Foto: Familjens hus.

Den franska familjepappa som eftersöks för att ha skjutit och grävt ner hela sin familj i trädgården tog skjutlektioner.

Några veckor före massmordet frågade han sin instruktör hur man använder ljuddämpare till ett gevär.

Foto: Xavier Dupont de Ligonnès, sågs senast den 15 april på ett motell.

Pappan till den mördade och nedgrävda fyrbarnsfamiljen i Nantes har nu efterlysts internationellt, efter att den franska polisen har hittat bevis för att han kallsinnigt planerade och utförde det makabra massmordet.

Obduktionerna har visat att det vapen som användes för att skjuta frun och de fyra barnen – är det 22-kalibriga gevär som han använde när han tog skjutlektioner på en lokal skytteklubb.

Nu inväntar man ytterligare provsvar som ska visa om frun Agnes, 49, sönerna Arthur, 21, Thomas, 18, Benoît, 13, och dottern Anne, 16 år, också drogades innan de metodiskt sköts i tinningarna – medan de sov.

Tog in på lyxhotell

Pappan, som heter Xavier Dupont de Ligonnès, sågs senast den 15 april på ett motell i Roquebrune-sur-Argens i Var – ett hundratal mil söder om hemmet i Nantes.

Enligt åklagaren Xavier Ronsin, hade Dupont de Ligonnès allvarliga ekonomiska problem, med skulder på minst 50 000 euro och en deklarerad inkomst på endast 4 000 euro förra året.

Men natten mellan den 12 och 13 april bodde han på ett lyxhotell i närheten av Avignon – där personalen minns honom som väldigt avslappnad och social.

"Han var väldigt trevlig"

– Han var väldigt välklädd och såg inte ut att ha ett bekymmer i världen, säger Sylvie Boucher som jobbar på femstjärniga Auberge de Cassange till AFP.

Han skrev in sig under namnet Xavier Laurent, bodde i en svit och beställde in en halv flaska rött Bourgognevin till middagen.

– Människor som reser ensamma brukar sticka ut, men den här mannen stack ut för att han pratade mycket med personalen. Han var väldigt trevlig mot alla, säger Sylvie Boucher.

Köpte ammunition före mordet

Utredarna har bevisat att Dupont de Ligonnès köpte ammunition före mordet, likväl som en spade, släckt kalk – som kan användas för att ta bort lukt och påskynda nedbrytningen av lik – och de jutesäckar som familjemedlemmarna hittades begravda i.

Enligt ordförande på skytteklubben i Nantes, tog den misstänkte också skjutlektioner fyra gånger i veckan före morden. Vapnet som han lärde sig skjuta med var ett 22-kalibrigt gevär, som han sa att han ärvt från sin pappa.

Vid ett tillfälle frågade han instruktören Boniet Herault hur man använder en ljuddämpare.

– Jag sa att det är poänglöst på en skjutbana, säger Herault till AFP.

Tog med sönerna

Dupont de Ligonnès hade börjat ta med de äldsta sönerna Arthur, 21, Thomas, 18, till skjutlektionerna.

Den 1 april, när han kom till klubben, sa han att sönerna inte skulle ha möjlighet att komma till nästa träning, den 9 april.

4 april försvann hela familjen spårlöst – innan de förra måndagen hittades nedgrävda under terrassen i trädgården.

Nu utreder franska polisen om familjepappan även kan ligga bakom ett eventuellt mord i närheten av hotellet i Var, där en fyrbarnsmamma anmäldes försvunnen samma dag som Xavier Dupont de Ligonnès befann sig i staden.