”Full flygvapenchef bidrog till olyckan”

avJoachim Kerpner

Publicerad:
Uppdaterad:
Den polske presidenten Lech Kaczynski omkom i flygkraschen.

En berusad flygvapenchef i cockpit.

Det var ett viktigt skäl till att den polske presidentens plan störtade och samtliga 96 ombord dog, visar den ryska haverikommissionens rapport.

Planet med den polske presidenten Lech Kaczynski, hans hustru och många andra prominenta polacker störtade i april förra året, när de var på väg för att högtidlighålla minnet av närmare 20 000 polska officerare som mördades av den ryska armén i Katyn under andra världskriget.

Samtliga omkom

Samtliga ombord, 96 personer, dog när planet av typen Tupolev-154 störtade i samband med landningen i ryska Smolensk.

I dag presenterades haverirapporten av den ryska Mellanstatliga Flygkommittén, som utreder flyghaverier i stora delar av forna Sovjetunionen. Enligt haverirapporten berodde flygkraschen helt och hållet på den polska besättningens agerande. De ryska flygtrafikledarna i Smolensk frias helt, uppger nyhetsbyrån AP.

Kraschen beror på den polske pilotens handhavande av flygplanet, enligt rapporten. Han fattade helt enkelt fel beslut när han försökte landa trots den dåliga sikten.

Hård press

Enligt haverirapporten stod piloten under hård psykologisk press att landa för att passagerarna skulle hinna fram i tid till Katyn-ceremonin. Bredvid hans sida i cockpit befann sig den polske flygvapenchefen Andrzej Blasik. Han hade 0,6 promille alkohol i blodet, enligt Mellanstatliga Flygkommittén.

Blasiks närvaro i cockpit "hade en psykologisk påvkeran på piloten" när han fattade det felaktiga beslutet att landa, enligt Tatjana Anodina, chef för Mellanstatliga Flygkommittén.

Publicerad: