Baylan (S) vill ha ”Lex Lööf”

Foto: LOTTE FERNVALL
NAPPADE PÅ ERBJUDANDE Volkswagen och Eon betalade Centerpartiet i Jönköpings bil i valrörelsen, en förmån som Annie Lööf nyttjade. Som motprestation lämnade Lööf en muntlig utvärdering – något som Torbjörn Lindhe på Institutet mot mutor tycker ligger inom en gråzon.

avPär Karlsson

NYHETER

Volkswagen och Eon betalade Annie Lööfs bil i valrörelsen.

Nu kräver Ibrahim Baylan (S) en lag där riksdagsledamöter ska tvingas redovisa vem som stött dem ekonomiskt i deras personvalskampanjer.

– Då kommer kandidaterna att tänka sig för, säger han.

Foto: Scanpix
Ibrahim Baylan (S).

I dag avslöjade Aftonbladet att Volkswagen och energibolaget Eon betalade centerledaren Annie Lööfs bil – en gasdriven VW Passat med partiets symboler – under valrörelsen 2010. Erbjudandet gick ut till samtliga partier i Sverige och KD i Skåne, MP i Södermanland och C i Jönköping nappade. Lööf använde sedan den bil som hennes partidistrikt fick disponera. Enligt hennes pressekreterare kommer C-ledaren inte att göra om samma sak i framtiden.

”Lex Lööf”

Aftonbladets avslöjande har fått riksdagsledamoten Ibrahim Baylan (S) att skriva en riksdagsmotion i ärendet – som han kallar "Lex Lööf" och som ska lämnas in senare i veckan.

Nyligen har riksdagen beslutat att det ska bli lättare att komma in i riksdagen via personvalskampanjer. Spärren ska sänkas från åtta till fem procent.

– Det innebär att det blir lättare att kryssa sig in i riksdagen även om kandidaten står långt ned på partiernas lista. För att en sådan kampanj ska lyckas kommer det krävas ordentlig finansiering. Jag tror att många kandidater kommer att söka sponsring från företag och olika intresseorganisationer, säger Ibrahim Baylan.

Lag om öppenhet

Han vill nu att det ska införas en lag om öppenhet kring finansieringen vid personvalskampanjer – som ska gälla både direkt och indirekt stöd.

– Både Annie Lööf och jag har drivit personvalskampanjer. Historien om hennes bil sätter fingret på det hela, hon har blivit invald och har gjort kometkarriär och kommer nu ha stor makt över frågor som rör bland annat miljöbilar. Det visar på problemet, vem kan säga att hon inte har påverkats av kontakten med Eon och Volkswagen?, säger han.

”Tror de tänker sig för”

Enligt Baylan är det viktigt att väljarna får reda på om kandidaterna lovat de som sponsrat dem något.

– Har vi en lag om öppenhet här tror jag kandidaterna tänker sig för, det tror jag de flesta partierna i vår riksdag är överens om. Man vill inte hamna i sitsen att någon som valts in i ens parti springer någon annans ärenden.