Medeltida vrak hittat nära Gotland

Av: Evalisa Wallin

Publicerad:
Uppdaterad:

Ett sensationellt fynd har gjorts vid Karlsöarna nära Gotland.

Fartygsvraket som hittats tros vara från medeltiden.

– Man blev helt chockad för det skulle ju inte finnas något där, säger Richard Lundgren, projektledare för sökandet.

Företaget Ocean Recycling skulle prova sin nya utrusning och skapade en så kallad Sonar Mosaik över ett stort område. Richard Lundgren beskriver det som att man får ett fotografi över havsbotten. Den sonar man drar över kan se föremål, så små som 10 centimeter, på 300 meters avstånd.

Det fanns också en speciell orsak till att man körde testet vid Karlsöarna.

– Vi känner till myten om Valdemar Atterdag men också att andra fartyg sjunkit där. Vi trodde inte att vi skulle hitta någonting men redan första dagen hände något, säger Richard Lundgren.

"Ett sensationellt fynd"

Danske kungen Valdemar Atterdags fartyg kom till Visby i juli 1361 och ockuperade hela ön. Atterdag lät Visbyborna leva i utbyte mot att de fyllde tre öltunnor med guld, silver och andra dyrbarheter enligt legenden.

Därefter lämnade fartygen Gotland. Men det som transporterade skatten ska ha försvunnit. Men Richard Lundgren vågar inte hoppas på att det är den danske kungens fartyg. Även om det finns ett hål i aktern som efter en kanonkula.

– Även om det inte är Atterdags så är det ett sensationellt fynd. Men det är bättre att inte tro det, så kanske vi blir glatt överraskade, säger Lundgren.

– Det finns bara en handfull sådana här vrak i den här världen. Skicket som den här är i är enormt bra.

Uppskattas vara från 1400-1500-tal

Upptäckten skedde för en dryg vecka sedan men först några dagar senare gick de ner med dykare. Då såg de att det fanns gamla detaljer på fartyget. Marinarkeologen Göran Ankarlilja har preliminärt uppskattat att fartyget är från 1400- eller 1500-talet.

Nu ligger frågan om ytterligare undersökning av fartyget samt eventuell bärgning på Länsstyrelsen Gotlands bord.

Publicerad: