Nyheter

10 års fängelse för hedersmordet i Högsby

Av: 

Louise Lundström

NYHETER

I dag kom domen för mordet på Abbas Rezai

Abbas Rezai, 20, mördades på ett tortyrliknande sätt i Högsby.

Han hade blivit kär i fel flicka.

I dag dömdes flickvännens föräldrar, Raoof Ataei och Leyla Ataei, till tio års fängelse och utvisning för mordet.

Lät sonen bära skulden Sonens resning i fallet ledde till att Hovrätten nu, sex år senare, dömer föräldrarna Raoof Atai och Leyla Atai till tio års fängelse och utvisning.
Lät sonen bära skulden Sonens resning i fallet ledde till att Hovrätten nu, sex år senare, dömer föräldrarna Raoof Atai och Leyla Atai till tio års fängelse och utvisning.

Domen kom klockan 11.00 i Göta hovrätt efter ett långt efterspel med flera turer efter mordet i Högsby i november 2005. Raoof och Leyla Ataei dömdes som skyldiga till att ha tagit Abbas Rezais liv. Straffet blir tio års fängelse och utvisning för all framtid.

Samtidigt dömdes sonen för medhjälp till ett år och fyra månaders sluten ungdomsvård, utan utvisning.

Tortyrliknande skador

Abbas Rezai hittades död med tortyrliknande skador i sin flickväns familjs lägenhet den 16 november 2005. Flickvännens då 17-årige bror tog på sig hela skulden för mordet och dömdes till fyra års sluten ungdomsvård och utvisning ur landet. Men redan då var utredarna övertygade om att föräldrarna också varit inblandade.

Sonen som nu är 23 år har avtjänat sitt straff och i år skulle han utvisas. Men istället ändrade han sin historia och pekade ut föräldrarna som dom egentliga mördarna. Dagens dom betyder att sonen är friad från misstankarna om mord, men att han ändå varit något delaktig och därför döms för medhjälp.

Döms mot sitt nekande

I maj beviljade Riksåklagaren i Högsta domstolen resning i målet och nya förhandlingar med föräldrarna som huvudåtalade togs upp i Göta hovrätt. De har hela tiden nekat och menar att sonen ändrat sin berättelse med syftet att slippa bli utvisad från Sverige eller för att få skadestånd.

Åklagaren hade yrkat på livstid medan försvaret fortfarande hävdade att sonen var den enda skyldiga. I domen står det att mordet utförts med brutalitet och under tortyrliknande former och att ett livstidsstraff därför skulle vara motiverat. Men i bedömningen tar hovrätten hänsyn till att föräldrarna också utvisas för all framtid.

Elisabeth Massi Fritz, målsägarbiträde för Abbas Reazais mamma, är nöjd med domen. I ett mejl till TT skriver hon:

"Domen är rättvis och det viktigaste är att båda föräldrarna döms för mordet. Fängelsestraffet kunde varit livstid men å andra sidan är det allra viktigaste att de får avtjäna ett kännbart straff här och sedan utvisas från Sverige. Utvisningen är det absolut mest avskräckande. Min klient kan äntligen sätta punkt för det här brutala hedersmordet och få lugn att gå vidare med sin familj i deras sorgearbete."

Föräldrarna kommer att hållas häktade tills att domen träder i kraft. Det är ännu inte klart om domen kommer att överklagas.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert: