USA kommer inte att skicka in armén i Libyen

Av: Sofi Tagesson

Publicerad:
Uppdaterad:
Barack Obama i tv-tal under fredagskvällen.
Barack Obama i tv-tal under fredagskvällen.

USA har tillsammans med flera andra länder kommit överens om att stoppa Gaddafi – även om det kräver våld.

– Men jag vill vara tydlig med att USA inte kommer att skicka in några marktrupper i Libyen, säger Barack Obama.

Barack Obama berättade på en presskonferens i kväll om bakgrunden till USA:s beslut att stödja införandet av en flygfri zon över Libyen.

– Istället för att respektera sitt eget folk och deras rättigheter valde Gaddafi att förtrycka dem. Oskyldiga civila misshandlades, fängslades och dödades.

FN beslutade i går om att tillåta Nato-styrkor att ingripa i Libyen. Redan i kväll har Frankrike meddelat att de är redo.

– Gaddafi måste dra tillbaka sina trupper, och dödandet av cicvila måste sluta. Kraven från FN är inte förhandlingsbara. Följer han inte dessa krav så kommer det att få konsekvenser, sa Obama.

Gaddafi har ett val

Obama menar att Gaddafi återigen har ett val; och att han nu måste välja att upphöra med attackerna av sitt lands invånare.

– Annars finns det en risk att tusentals kan dö, säger Obama.

Obama säger att deras uppgift är att skydda den libyska befolkningen, men att USA inte kommer att skicka in sin armé i landet.

– Det här är ännu ett kapitel över den förändring som håller på att ska i norra Afrika, men förändringen ska drivas av folket, säger han.

Under morgondagen kommer utrikesminister Hillary Clinton att medverka på ett möte i Paris, där hon tillsammans med de andra länderna ska dra upp riktlinjerna för hur arbetet ska fortgå. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon är en av de övriga som där ska diskutera hur FN-resolutionen ska implementeras.

Publicerad: