Svenskarna kvar i Libyen

avErik Wiman

1 av 3 | Foto: ap
Rese-kaos På Tripolis internationella flygplats råder kaos och folk som väntar på att få lämna landet har byggt provisoriska tält utanför. Det är enligt UD osäkert om svenskarna ens hunnit ta sig såhär långt.

VALETTA Ett rumänskt militärplan lyckades i går att evakuera ett 50-tal utländska medborgare från Tripoli.

Men ingen av de svenskar som försöker fly Libyen lyckades ta sig ombord.

– Läget är så extremt att även om de befinner sig på flygplatsen är det svårt att ta sig ut till ett väntande plan, säger Ulla Gudmundsson vid UD.

Aftonbladet var på på plats när det rumänska transportplanet i går eftermiddag lyfte från Maltas flygplats för att undsätta utländska medborgare i Libyen.

Kan lyfta när som helst

Före avgång stod planet uppställt intill det svenska flygvapnets Herkules, vars besättning också befinner sig i konstant beredskap för att delta i evakueringen.

– Vi är i ett standby-läge och kan när som helst få order att lyfta, säger Henrik Gebhardt, informatör på F7 som är Herkulesplanets hemmaflottilj.

Piloterna och navigatören ombord är specialtränade för att flyga under extrema omständigheter.

– De har gjort uppdrag i bland annat Afghanistan och i Afrika och är vana vid svåra förhållanden, säger Henrik Gerhardt.

Tumult på flygplatsen

Flygledningen i Tripoli är helt satt ur funktion och piloterna vet inte i förväg om det kommer att kunna landa eller om de får vända om.

När det rumänska planet i går kväll tog mark i Libyen uppstod det tumult på flygplatsen där hundratals människor väntar på att får lämna landet.

Ingen av de svenskar som har vädjat om UD:s hjälp lyckades komma med till Malta.

Det är oklart om de ens kunde ta sig till flygplatsen.

– Det allra svåraste i den här evakueringen är för våra medborgare att ta sig från en punkt till en annan, säger Ulla Gudmundsson.

– Och även om de redan befinner sig på flygplatsen är det inte säkert att de kan ta sig ut till plattan.

Den rumänska besättningen lyckades att få med sig 43 landsmän och ytterligare ett antal personer av andra nationaliteter när de vände tillbaka från Tripoli.

Flyttar krigsfartyg

I den internationella insats som nu pågår för att få ut civila ur Libyen ingår förutom Sverige och Rumänien även Kanada, Irland, Italien och Storbritannien.

För att bistå evakueringen överväger Storbritannien nu att sätta in stridsflygplan från en bas på Cypern. Samtidigt markerar USA mot Gadaffi genom att förflytta krigsfartyg närmare den libyska kusten.

ARTIKELN HANDLAR OM