Sahlin bryter tystnaden

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Försvarar Bodström efter Juholts attack: Håkan uttryckte sig lite taskigt

BITER IFRÅN  Nu talar Mona Sahlin ut för första gången sedan avgången. Och hon passar på att ge både partiet och Håkan Juholt kritik. ”Jag kan inte räkna honom som en vän”, säger hon.
Foto: CAROLINA BYRMO
BITER IFRÅN Nu talar Mona Sahlin ut för första gången sedan avgången. Och hon passar på att ge både partiet och Håkan Juholt kritik. ”Jag kan inte räkna honom som en vän”, säger hon.

Hon har varit tyst sedan avgången.

Nu talar Mona Sahlin ut i DN – och skickar flera giftpilar mot nye S-ledaren:

– Håkan Juholt känner jag ju, men jag kan inte räkna honom som en vän.

För ett halvår sedan deklarerade Mona Sahlin att hon tänkte sluta som partiledare för Socialdemokraterna.

Därefter har artiklarna varit få om den forna S-ledaren.

I en första intervju sedan hon avgick på kongressen i mars ger hon nu besked i flera frågor till tidningen Dagens Nyheter.

Även om hon inte vill recensera den nye S-ledaren Håkan Juholt blir attackerna mot honom – och partiet – flera.

Slag under bältet

Hon räknar inte Juholt som en vän ”på det sättet”, enligt intervjun.

Och hon tycker att hans attack på Thomas Bodström, efter den förre justitieministerns nya bok om partiet, var under bältet.

– Jag har långtifrån läst allt som sagts. Men jag tycker att Håkan uttryckte sig lite taskigt om att Thomas har spelat fotboll längre än han hållit på med politik, säger hon till DN.

Vännen Bodström är ungefär ”som Zlatan” för partiet, enligt Sahlin. Att han säger saker som det blir debatt om är bra. Det vore – anser hon – hemskt med ett landslag med bara Zlatan, men hon tycker det är skönt att det i alla fall finns en.

Tar upp Libyenfrågan

Ytterligare en giftpil riktas mot partiets agerande i Libyenfrågan. Eller snarare icke-agerande. Partiet är för otydligt med vad som ska hända i Libyen nu, tycker Sahlin.

Hon är fortfarande i sorg över att ha lämnat toppolitiken. Men det var nödvändigt, enligt intervjun. Av flera anledningar:

Sossarna gjorde ett rekorddåligt riksdagsval förra året.

Rödgrön flopp

Det rödgröna samarbetet blev en flopp, erkänner Sahlin själv. Det blev mer rött än vad hon hade tänkt. Dessutom hade hon en grupp som uttalat motsatte sig henne som ledare – som tyckte att hon pratade för mycket om bögar, kvinnor, invandrare och småföretagare, något som provocerade Sahlin oerhört.

Publicerad: