Kungens vän tar på sig skulden

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu går kungens vän Anders Lettström ut i ett mejl och tar på sig hela skulden för de kontakter som tagits med kriminella i syfte att stoppa känsliga uppgifter.

"Jag vill med detta uttalande be min familj, alla mina vänner och inte minst Kungen om ursäkt för att de har skadats av mitt alldeles egna initiativ, skriver han.

– Det här har fått allt för stora proportioner säger Anders Lettström till TT.

När TT når Anders Lettström på telefon säger han att han skrivit brevet eftersom allting fått så stora proportioner och det också har lett till att andra personer blivit uthängda.

– Det har varit så mycket misstolkningar och spekulationer, säger Lettström.

– Det finns ingen rim och reson i det som pågår i Sverige nu.

Några fler frågor ville Anders Lettström inte svara på för tillfället.

Hovet inte inblandat

Bertil Ternert, hovets informationschef, säger att Lettström varit en jagad man och att det kommit "någon signal" om att han tänker gå ut med något.

TT: Hur har den signalen nått dig?

– Det kan jag inte svara på, säger Ternert.

TT: Men har hovet någon del i innehållet i Lettströms mejl?

– Nej, nej, nej.

– Vad han nu gör eller hur han agerar gör han eget. Det är ingen involvering här från hovet, fortsätter Ternert.

Har agerat ensam

Anders Lettström skriver i brevet att "jag är djupt olycklig över att jag inledde kontakter med mindre seriösa och kriminellt belastade personer med anledning av boken Den motvillige monarken".

Han uppger att han agerat omdömeslöst. Lettström poängterar att inga av hans vänner varit delaktiga eller haft information om vad han gjorde.

"Det jag eftersträvat är att förstå hur så många lögner om mig och andra kunnat spridas i en bok. Andra har sedan velat få mig att köpa bilder som jag inte känt till, inte sett och inte önskat köpa och att få mig att betala för dementier av lögnaktiga uttalanden som jag aldrig drömt att köpa", skriver Lettström.

Otrohetsaffärer, sexfester och besök på strippklubbar

Bakgrunden till Lettströms agerande är uppgifter ur Boken Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken, som kom i fjol. Den beskriver bland annat kungens inofficiella liv som monark, vilket enligt författarna har innefattat otrohetsaffärer, sexfester och besök på strippklubbar.

Uppgifterna aktualiseras i en ny bok, Den svenske gudfadern, om den kriminelle Milan Sevo. Där framgår att Sevos livvakt i ett möte med Lettström ombads att ta kontakt med den före detta nattklubbsägaren Mille Markovic.

Ska ha bildbevis

Markovic har sagt sig ha någon form av bildbevis som rör boken Den motvillige monarken, där kungen påstås ha gått på strippklubb. I inspelningar från mötet, som sänts i Sveriges Radio Ekot, hörs Lettström förhandla med livvakten.

Någon uppgörelse ska dock aldrig ha skett. Kungen har själv hört inspelningarna när de sändes i radio. Bertil Ternert ifrågasätter inte äktheten. Han har dock hela tiden betonat att kungen inte är inblandad.

– Nu är det dags för kungen själv att gå ut och kommentera, säger Marianne Djudic, konsult på pr-byrån Taste.

Kritik mot hovets kommunikation

Hon är mycket kritisk till hovets kommunikation kring de senaste affärerna, och anser att kungen i det här läget måste sluta tala via Bertil Ternert.

– Kungen måste ut och prata själv, och inte göra det via ombud.

Djudic tycker nu också att Lettström gör helt rätt med att öppna sig och komma ut.

– Det är mycket bra.

TT

Publicerad: