Vattensalamander hotar lyxbygge

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Havsnära läge Försäljningen av ett sextiotal lyxlägenheter i Båstad hotas.
Foto: Stigbertils
Havsnära läge Försäljningen av ett sextiotal lyxlägenheter i Båstad hotas.

Försäljningen av ett sextiotal planerade lyxlägenheter i Båstad kan vara på väg att få ett snopet slut.

Hela bostadsrättsbygget kan komma att kullkastas sedan det upptäckts att ett litet groddjur redan bor på byggplatsen vid den exklusiva Bjärehalvön - en fridlyst salamander.

Foto: Wikipedia
Fridlyst Groddjuret vattensalamander hotar bygget i Båstad.

Första spadtaget är avklarat och försäljningen av lägenheterna är igång. Men nu hotas Ntab Intressenters lyxkåkar av observationer av en salamander på platsen där man har grävt, skriver Dagens Industri.

Länsstyrelsen vill nu veta hur man tänker lösa problemet och om bolaget gjort någon inventering av grod- och kräldjur.

Prislapp på upp till 7,8 miljoner

Bakom bygget står några profiler från bolaget Peab, Mats Paulsson, Karl-Axel Granlund och Malte Åkerström. Bygget har tidigare kritiserats och det har varit bråk om detaljplaner. Fortfarande saknas bygglov, trots att försäljningen av lägenheterna kom igång i samband med tennisveckan i Båstad. Priset för en lägenhet i det som kallas Norrvikens kust, väntas ligga på mellan 3,9 och 7,8 miljoner.

Fridlyst groddjur

Länstyrelsen är dock inte nöjd med planerna sedan den gamla krälande hyresgästen upptäckts. Vattensalamandern är fridlyst och det är förbjudet att förstöra dess fortplantningsområden eller viloplatser. Bedömningen är att "de genomförda markarbetena bland annat kan ha skadat den större vattensalamanderns fortplantningsområde eller viloplatser". Nu kan länsstyrelsen sätta stopp för hela bygget, skriver Dagens Industri.

”Jag har aldrig sett den”

Malte Åkerström, delägare och styrelseordförande i Ntab tar hotet på allvar och säger att han ska se till så att bolaget sköter bygget utan att salamandern blir lidande. Sven Palmkvist, projektledare för bygget är däremot mer skeptisk.

– Jag frågade länsstyrelsen vem som hade gjort kvalitetskontrollen av att det finns en salamander på platsen. Det visste de inte. Det går inte att hävda något utan bevis, säger han till Dagens Industri.

På frågan om han tror att salamandern finns på riktigt säger han att han aldrig har sett den och inte skulle bli förvånad om någon i Norrvikens trädgårdssällskap har sett den och slagit larm.

Publicerad: