Anhöriga bad för familjens liv

Publicerad 2011-06-04

Danska gisslan kunde varit död

- -

Lösensumman har fortfarande inte betalats ut – och den danska gisslan hade redan kunnat vara död.

Men deras anhöriga bad för familjen Quist Johansens liv, och lovade att piraternas krav kommer att mötas.

De somaliska piraternas översättare, Mohammed Abdi, säger till en journalist att piraterna redan hade kunnat döda den danska familjen Quist Johansen eftersom kravet på lösensumma inte tillgodosetts – men att danskarnas släktingar bad för deras liv och lovade att den begärda summan skulle betalas ut.

”Hoppas på överenskommelse”

Piraterna krävde från början 15 miljoner dollar för att släppa danskarna, men har nu sänkt den summan till 5 miljoner – men varken familjen släktingar eller den danska regeringen går med på att betala så mycket.

– Jag hoppas att vi når en överenskommelse de närmaste veckorna. Vi är öppna för förhandlingar, bara det är realistiskt, säger Mohammed Abdi till journalisten.

Oklart var danskarna befinner sig

Om kravet på lösensumma inte går igenom snart kommer de somaliska piraterna att flytta den danska gisslan till sitt starkaste fäste.

Var de sju danskarna befinner sig i dagsläget är dock inte klart.

Mohammed Abdi, säger till Somalia report att de befinner sig i närheten av byn Handho.

Enligt Abdi överväger piraterna att flytta gisslan ännu en gång om de inte får den lösensumma de begärt. De ska ha befunnit sig på land under en period, men ska ha förts tillbaka till MV Dover när förhandlingarna om lösensumman kollapsade.

Gisslan mår bättre

I början av maj kom det rapporter om att mamman och dottern i den danska familj som hålls som gisslan av somaliska pirater hade blivit sjuka. Den 13-åriga flickan kräktes, hade feber och kunde inte äta eller dricka. Mamman led av hudproblem.

Nu kommer rapporter om att de mår bättre igen.

– Deras hälsa har förbättrats, men de är stressade och traumatiserade efter den långa tiden i fångenskap, säger chefen för Puntlands antipiratbyrå till Somalia report.

Han bekräftar att barnen och mamman har varit sjuka, men säger att de ska må bättre nu.

Ber piraternas föräldrar hjälpa

En talesman för äldrerådet i Puntland har bett piraternas föräldrar om hjälp för att säkerställa att gisslan friges.

– Vi vet att föräldrarna har är viktiga i den somaliska kulturen. Våra döttrar och söner respekterar oss. Vi ber nu föräldrarna till piraterna att utnyttja sin makt och sitt inflytande, säger Garad Abdullah Ali Idd, talesman för äldrerådet i Puntland, till Somali report.

Den danska familjen och deras två besättningsmän kidnappades den 24 februari när de med sin segelbåt var på en jorden runt-resa.

ANNONS