Saabs personal är tillbaka på jobbet

NYHETER

För första gången på nästan tre veckor är personalen på Saab-fabriken i Trollhättan tillbaka på jobbet.

Men det är inga bilar som ska byggas.

Istället är det annat arbete som bilbyggarna ska utföra.

Arbetsdagen har varit planerad sedan en vecka i samarbete mellan företag och fackförbund. De som till vardags arbetar med att bygga bilar har varit hemma i nästan tre veckor, men idag är de på jobbet igen.

Ingen ordinarie produktion

– De ska inte jobba med ordinarie produktion. Exakt vad de ska göra istället vet jag inte, det kan ju finnas en mängd olika arbetsuppgifter som kan behöva göras, som städning till exempel. Det bestämmer deras chefer, säger Håkan Skött, klubbordförande för IF-Metall på Saab till Aftonbladet.

Montören Fredrik Almqvist, som arbetat i 16 år på Saab, har bland annat planterat blommor i trädgården under tiden.

– Men det har på inget sätt varit avslappnade att vara hemma. Jag har hela tiden varit på helspänn. Varje dag har jag talat med cheferna om vi ska få lov att börja jobba igen, säger han till TT.

”Bra med personalmöte”

Enligt Sveriges Radio ska ett informationsmöte med de anställda hållas under dagen. Något sådant har inte Håkan Skött hört talas om, men han tycker att det vore utmärkt med ett möte.

– Det hade varit jättebra om företaget hade tagit chansen nu när alla är samlade. Det finns inte så himla mycket att informera om, men det hade ändå varit bra att berätta det man kan, säger han.

Vad som händer framöver är osäkert, men Håkan Skött tror att personalen får vara hemma på torsdag och fredag också.

– Företaget informerar de anställda dag för dag, säger han.

Kan samarbeta med Kina

Saab Automobiles ledning arbetar nu för att, om det krävs, kunna få nya finansiering till företaget på kort sikt även om den planerade försäljningen av fabriksfastigheten i Trollhättan går i stöpet.

Affären kräver ett godkännande från Europeiska investeringsbanken, som Saab lånat pengar av, men hittills har inget klartecken getts. En möjlighet är att samarbeta med en partner i Kina. Besked om detta kan komma under veckan, skriver tidningen TTELA.