Annika Östberg fri – efter 30 år

avKerstin Nilsson

NYHETER

Drömmer om ett liv i ro – och en hundvalp

Foto: Foto: Per-Olof Sännås
Halva livet i fängelse Annika Östberg och pojkvännen Bob Cox rånmördar den 30 april 1981 en pensionerad restaurangägare i Stockton, Kalifornien och under flykten skjuter de en polisman. Efter 28 år som livstidsdömd för dubbelmord i USA och två år i Sverige släpps hon i dag fri.

Efter 30 år i fängelse blir Annika Östberg, 57, i dag fri igen.

Första dagen i frihet vill hon vara ensam.

Sedan drömmer hon om en hundvalp – och ett liv i lugn och ro.

Annika Östberg som hyllad sommarpratare 2010.

Halva livet har hon tillbringat bakom galler.

Först 28 år som livstidsdömd i USA, sedan två år i Sverige.

Inför frigivningen har Annika Östberg i drygt ett år bott på Basta arbetskooperativ och behandlingshem i Nykvarn i Sörmland.

Här finns både ett hundpensionat och ett stall med ryska Basjkirhästar. Och här vill Annika Östberg stanna. Det är här, nära naturen och djuren, hon vill leva sitt nya liv i frihet.

”Är nöjd här”

Hon ska bo i en egen lägenhet på arbetskooperativet.

– Jag trivs så bra här. Nu ska jag skaffa en valp, sedan har jag allt jag behöver. Jag fyller snart 60 år och är nöjd här, säger Annika Östberg till Svenska Dagbladet.

Under åren i amerikanskt fängelse utbildade sig Annika Östberg till hundtränare och på Basta har hon jobbat på hundpensionatet.

En annan dröm hon hoppas kunna förverkliga i frihet är att ta körkort. Inte minst för att kunna åka och hälsa på sin mamma Maj-Britt Tillery som i alla år stöttat sin dotter och som fyller 82 år om två veckor.

Annika Östberg håller också på att bli klar med en ny bok om sitt liv.

Hyllad sommarpratare

Förra sommaren debuterade hon som sommarpratare i radion – något som väckte starka känslor. Före programmet var det många som ifrågasatte lämpligheten i att en livstidsdömd skulle sommarprata men efteråt har Annika Östberg hyllats otaliga gånger för sitt starka och berörande program.

Då berättade hon om sina 28 år som livstidsdömd i amerikanskt fängelse, om sina vänner i fängelset och om den nåd hon känner att hon fått uppleva.

Den 8 april 2009 flögs hon i hemlighet till Sverige och placerades på kvinnofängelset Hinseberg.

Nu är nästa steg taget:

Steget ut i friheten.