Nyheter

Polis: ”Homosexuella är en cancersvulst”

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Nytt hatfullt uttalande från polis i Malmö

Jeanette Larsson arbetar med hatbrottsutbildning och hörde en kollega kalla homosexuella för ”en cancersvulst på samhället”.
Jeanette Larsson arbetar med hatbrottsutbildning och hörde en kollega kalla homosexuella för ”en cancersvulst på samhället”.

Jeanette Larsson – kriminalinspektör och öppet homosexuell – utbildar polisen om hatbrott.

Därför var chocken stor när hon hörde en manlig kollega visa sitt hat mot homosexuella i polisens lunchrum.

”Det står ju i bibeln. De är som en cancersvulst på samhället”, sa kollegan.

Under Rosengårdskravallerna skämde en polis i Malmö ut sig när han kallade ungdomar för ”apajäveln” och ”blattejävlar”.

Nu har det hänt igen.

Jeanette Larsson, 45, har arbetat som polis i 22 år och är numera kriminalkommissarie i Malmö. De senaste åren har hon verkat som Skånepolisens egna hatbrottsutbildare. I somras blev hon själv utsatt.

Hon var i korridoren strax utanför lunchrummet på väg hem från sin sista dag innan semestern 8 juli, då hon hörde en manlig kollega samtala med en yngre kvinnlig.

”Homosexuella en cancersvulst”

Först hörde hon hur han berömde Jeanette som en bra polis, men sedan vände samtalet.

Jeanette berättar:

– Jag hör hur deras konversation vänder och han säger: ”Men jag tycker inte om det sätt hon lever på. Nej, det står ju till och med i bibeln. De är som en cancersvulst på samhället de där”.

Jeanette Larsson funderade om hon skulle gå och konfrontera polismannen, men beslutade sig för att inte göra det. I stället tog hon av sig sina skor och smög från korridoren.

– Jag träffade på en chef på gården och berättade för henne vad som hade hänt, men hon verkade inte ta det på allvar. Hon sa att jag inte skulle låta detta påverka min semester, sen sa hon hejdå och cyklade hem.

Kränkt och arg

Efteråt kände sig Jeanette som ”en nerpissad råtta”.

– Jag kände mig otroligt kränkt, ledsen och arg. Inte bara för egen del, utan det var riktat mot alla mina arbetskamrater som lever som homosexuella. Och våra brottsoffer som kanske eventuellt blir bemötta som en cancersvulst, berättar Jeanette.

Hon fortsätter:

– Lika förvånad som jag blev av själva uttalandet, blev jag att ledningen inte tar det på allvar.

Polismannen som ska ha fällt uttalandet arbetar i en position där han dagligen kan träffa brottsoffer, och har under utredningens gång fått fortsätta på sin tjänst. Samtidigt har Jeanette varit sjukskriven 50 procent.

– Vi kan inte flytta på personer från sin tjänst utan att det finns formella grunder för det. Nu har vi ju ett rättssystem och ett arbetsregelverk som vi är ålagda att följa, säger Skånepolisens informationsdirektör Lars Förstell.

”Ens ambitioner faller”

Nyligen beslutade åklagare att något hatbrott inte begåtts, och polisen har nu istället inlett en arbetsrättslig utredning.

– Den får visa om det ska bli några disciplinära åtgärder mot personen som har blivit anmäld, säger Lars Förstell.

Aftonbladet har tidigare skrivit om Jeanette Larsson om hur hon vågade säga ifrån när arbetskamraterna skämtade om en transpersons självmord. Nu vet hon inte om hon kan fortsätta arbeta som hon gjort.

– Någonstans går luften ur en när något sådant här händer. Ens ambitioner faller lite grann. Jag förstår varför det är så att vi inte har en enda öppet homosexuell man bland våra 3 400 poliser i Skåne.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert: