Nyheter

”Det känns vemodigt”

Av: 

Pär Karlsson

NYHETER

Sista talet som ordförande – då blickade Maud Olofsson både bakåt och framåt

Maud Olofsson har inlett Centerstämman i Åre. 

Inför 1 100 partikamrater summerade hon sina tio år som partiledare - men blickade även framåt. 

– Vi är det enda riktiga miljöpartiet, säger hon. 

Efter drygt tio år på posten kliver Maud Olofsson ned från C-tronen. I morgon väljs Annie Lööf som ny partiledare. Men när Olofsson programenligt inledde C-stämman var det fortfarande som ordförande hon talade. På lördag håller hon sitt avskedstal, men redan i invigningstalat blickade hon tillbaka. 

– Det känns skönt att lämna över stafettpinnen efter tio år. Men det känns också vemodigt. Jag kan inte lova att jag inte kommer fälla en och annan tår, säger hon.

Hon hyllade sina föregångare Torbjörn Fälldin och Karin Söder, som hon menar banade väg för fler kvinnor i centertoppen. 

– Det finns statsvetare som säger att det är en slump att C blev bäst på att lyfta fram kvinnor. Men det kan jag säga, det är aldrig någon slump när kvinnor får framskjutna ledarroller, säger hon.

"Enda sanna miljöpartiet"

Maud Olofsson blickade också framåt och menade bland annat att det är just Centerpartiet som är det enda sanna miljöalternativet i svensk politik. Hon poängterade också hur viktigt allianssamarbetet – som grundades i Mauds hem i Högfors 2004 – har varit för Sverige. 

– Kommer ni ihåg hur trötta vi var på S? Många var trötta på sossarna, precis som jag. Det finns de som vill kalla mig alliansens moder och det är jag gärna, säger hon. 

Enligt Olofsson är Sverige i dag ett mer företagsvänligt land än innan alliansregeringen tog över 2006.

– Rekordmånga kvinnor driver nu företag efter att vi öppnade den offentliga sektorn. 

Hon hyllade också partiets framgångar, bland annat RUT-avdraget och nu senast den sänkta restaurangmomsen. 

– Verkligheten har gett oss rätt och kommer att göra det igen. Ingen framtida regeringen kommer att våga göra slut med RUT, säger hon.

Känga mot populister

Hon poängterade också att C måste bli tydligare i miljödebatten. Hon tackade sedan partikamraterna för att de var med henne på den energiöverenskommelsen som slöts 2009. Det innebar att förbudet mot att bygga nya kärnkraftverk togs bort. Något som dock verkar långt borta. 

– Vi visste precis vad vi gjorde, säger hon.

Hon riktade också en känga mot de "populister" som har krävt snabba och enkla lösningar i svåra ekonomiska tider. Maud brast nästan ut i gråt när hon berörde frågan.

– De behöver aldrig smutsa ned sina fingrar. De är fegisar, som inte vågar kompromissa, avslutade Maud innan hon fick rungande applåder.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Compricer

Publisert: