Terrormisstänkte svensken överlämnas till Danmark

NYHETER

Sahbi Zalouti, 37,  som misstänks ha planlagt ett terrordåd mot Jyllands-Posten, överlämnas till Danmark.

Det beslutade Attunda tingsrätt i dag.

I mars utfärdade den danska åklagaren en europeisk arresteringsorder om överlämnande av Sahbi Zalouti. Tre andra män med svensk anknytning sitter sedan slutet av december i danskt häkte.

Vill avtjäna straff i Sverige

Klockan elva i dag beslutade Attunda tingsrätt att Sahbi Zalouti som misstänks för försök till terroristbrott ska utlämnas till Danmark som åklagaren önskar.

Zalouti själv samtycker till överlämnandet, under förutsättning att han får avtjäna ett eventuellt straff i Sverige.

Han fortsätter dock att neka till brott.

Planerade massaker

Sahbi Zalouti, 37, greps i december i fjol i en lägenhet i Stockholm. Samtidigt greps tre andra män i en lägenhet i Köpenhamn.

De misstänks ha planerat en massaker av journalisterna på danska tidningen Jyllands-Posten. Målet var att skjuta och döda så många som möjligt på 20 minuter.

I en lägenhet på Mörkhöjvej i Herlev möttes de för att diskutera hur de skulle slå till mot Jyllands-Postens redaktion i Köpenhamn. När de bad en gemensam bön ska en av dem ha sagt: "När de otrogna samlas, så bind dem och hugg halsen av dem".

Automatvapen

Men den svenska säkerhetspolisen avslöjade planerna innan terrorgruppen kunde genomföra sin attack.

Hyrbilen som de misstänkta gärningsmännen körde från Sverige var avslyssnad och polisen slog på plats till mot deras vapengömma i Köpenhamn.

Vid husrannsakningar beslagtog den danska säkerhetspolisen PET bland annat automatvapen, ljuddämpare och kraftig plasttejp.

Uppmärksammade karikatyrer

Motivet för den planerade massakern på Jyllands-Posten tror man var de tolv karikatyrer av profeten Muhammed som publicerades 2005. Vissa av bilderna antydde ett samband mellan islam, terrorism och kvinnoförtryck. Syftet med publiceringen var enligt tidningen att väcka debatt kring press- och yttrandefriheten. Men publiceringen resulterade i våldsamma internationella protester och flera av konstnärerna hotades till livet.