”Vi ska begära överprövning”

Maskerade och med dragna vapen stormade polisen in i lägenheten. Inför familjernas barn tvingades föräldrarna ner på golvet.

Nu läggs förundersökningen mot poliserna ner.

– Vi kommer att begära en överprövning, säger Thomas Olsson, en av de misstänkta männens advokat.

Den 30 oktober förra året fick polisen i Göteborg fick tips om ett bombhot mot Nordstan. Det var lördagsmorgon, och i folktäta Nordstan skulle en bomb kunna leda till hundratals offer.

En kvinna hade hört en man tala i mobiltelefon. Hon hörde hur han skulle lägga en bomb i "femman", vilket i Göteborg ibland används som beskrivning av köpcentrat Nordstan. Kvinnan kontaktade polisen, och även Säpo kopplades in.

I samband med det stormade polisen de tre familjernas hem och grep flera män.

– Vi anser att det finns en del frågetecken kvar att räta ut. Bland annat har den här kvinnan sagt att hon har hört det här samtalet vid en viss tidpunkt, men en kontroll har visat att det inte kan stämma, säger Thomas Olsson.

Greps framför barnen

Inför ögonen på sina chockade fruar och barn greps tre män och en kvinna av maskerad och tungt beväpnad polis. De fick senare veta att de misstänktes för förberedelse till terroristbrott.

Samtliga nekade, och släpptes senare. Misstankarna mot dem avskrevs.

– Min klient vill veta om det verkligen fanns skäl för ett så våldsamt ingripande, säger Thomas Olsson.

Polisens insats granskades

Överåklagare Björn Ericson anser visserligen att polisen begick vissa fel, men att ingen enskild polisman kan lastas för det och väljer därför att lägga ner förundersökningen.

Men Thomas Olsson har efter att ha pratat med sin klient bestämt sig för att begära en överprövning. Den kommer att lämnas in under nästa vecka.

Publisert: