Gbagbo ser sig som vinnare

NYHETER

Laurent Gbagbo ska ha varit villig att ge upp maktkampen i Elfenbenskusten. Det beskedet kom under tisdagen.

Men sent på kvällen tillbakavisade Gbagbo uppgiften.

Den blodiga maktkampen som pågått i landet sedan presidentvalet tidigare i år.

Laurent Gbagbo förlorade presidentvalet men har ändå vägrat att lämna ifrån sig makten till valvinnaren Alassane Quattara. Den senare har erkänts som ny president av i stort sett hela det internationella samfundet.

Enligt uppgifter till Reuters under tisdagen ska Gbagbo varit villig att avgå. Men i en telefonintervju med franska tv-kanalen LCI förnekar han detta. Han ska också upprepade gånger sagt att han betraktar sig vinnare i presidentvalet. Enligt Gbagbo har armén föreslagit vapenvila.

– Armén diskuterar för närvarande villkoren för en vapenvila med de andra styrkorna på marken, men på politisk nivå har inget beslut tagits, sade Gbagbo.

Han sade att diskussionerna om vem som vann valet fortsätter och att mötas ansikte mot ansikte med Ouattara är enda sättet att åter få fred i landet, skriver TT.

Abidjan under belägring

Meddelandet kommer efter att Elfenbenskustens ekonomiska huvudstad Abidjan stått under belägring av Quattaras styrkor under flera dagar. Staden har fått utstå kraftig eldgivning men på tisdagseftermiddagen meddelade Gbagbos arméchef Philippe Mangou att hans styrkor slutat slåss och vädjade om ett eldupphör.

Enligt Reuters ska även Gbagbo ha begärt FN-beskydd enligt det dokument som nyhetsbyrån kommit över. Detta uppges vara ställt till FN:s egen personal och i det heter det att Gbagbo har bett att Unoci, FN-styrkan i Elfenbenskusten, ska skydda honom.

"Civila har drabbats mycket hårt"

Konflikten har gjort att det sedan flera dagar råder brist på mat och vatten i landet.

– Situationen är en katastrof. Den militära konflikten drabbar civila mycket hårt, både på grund av övergrepp mot dem och på grund av den förfärliga humanitära situationen, säger Corinne Dufka, från människorättsorganisationen Human Rights Watch.