Tobias lägenhet spärrades av – bombtekniker undersökte bil

Uppdaterad 2011-07-25 | Publicerad 2011-07-22

"Polisen sa att om den detonerar blir tryckvågen massiv"

Evakuerad. Tobias Johansson bor inom det avspärrade området och vet inte var han och flickvännen ska sova i natt.

Han hörde smällen och såg rutorna skallra på jobbet.

När Tobias Johansson kom ut från mataffären var huset där han bor i Oslo avspärrat – och polisens bombtekniker undersökte en misstänkt bil på gatan.

Lägenheten ligger bara ett par hundra meter från det utblåsta regeringshuset.

När Tobias Johansson och hans flickvän skyndade upp till lägenheten på Piletredet i centrala Oslo visste de inte vad som väntade.

– Den var helt okej. Vi träffade en granne på andra sidan huset, där var fönstren utblåsta, persiennerna trasiga och tavlorna hade trillat ner.

Bomberna som exploderade på fredagseftermiddagen skickade en tryckvåg som skadade allt i sin väg och smällen hördes flera mil. När de gick hem mötte de förtvivlade människor och trasiga skyltfönster flera kvarter från bombplatsen.

Packade övernattningsväska

Tobias Johansson andades ut men rafsade ändå ihop en övernattningsväska innan de sprang ner till mataffären för att köpa något att äta.

Under dagen kom det flera uppgifter om bilbomber och norsk polis bekräftade också att man letade efter flera sprängladdningar.

Bombtekniker hade spärrat

När Tobias Johansson och flickvännen kom tillbaka från affären hade polisen spärrat av. Bland alla de övergivna bilarna längs deras gata fanns det en som väckte misstanke fick de veta av en polisman.

– Vi kom inte in i lägenheten. Polisen sa att de måste undersöka en bil som stod bakom hörnet. Det kan ta en halvtimme eller fyra timmar sa polisen, men vi får inte komma in i huset för om den detonerar skulle tryckvågen bli så massiv.

Tobias Johansson och hans flickvän visste tidigare ikväll inte var de skulle spendera natten, men nu har avspärrningarna hävts.