– Vi är överens

President Obama meddelar att republikaner och demokrater nått en överenskommelse om minskat budgetunderskott och höjt skuldtak.

– Jag vill meddela att ledare från båda partier och båda kamrarna har nått en överenskommelse.

ANDAS UT FÖR STUNDEN Barack Obama och kongressledamöterna har kommit överens om ett förslag som lugnar finansmarknaderna.
ANDAS UT FÖR STUNDEN Barack Obama och kongressledamöterna har kommit överens om ett förslag som lugnar finansmarknaderna.

Tokyo-börsen steg 1,7 procent direkt efter beskedet.

Enligt Obama innebär avtalet nedskärningar på 1 000 miljarder dollar under tio år och att en kommitté tillsätts för att avge en rapport i november om ett förslag till att minska budgetunderskottet.

– Jag vill meddela att ledare från båda partier och båda kamrarna har nått en överenskommelse som kommer att minska underskottet och undvika att vi tvingas ställa in betalningarna, vilket skulle ha haft en förödande effekt på vår ekonomi, säger Obama i en kort kommentar till uppgörelsen.

Presidenten sade att det inte var det avtal han önskat, men noterade att planen innebär en "viktig avbetalning" på USA:s budgetunderskott.

Obama sade att processen varit rörig och tagit alldeles för lång tid. President Barack Obama manar både republikaner och demokrater att rösta ja till förslaget, som ska presenteras av båda parter under måndagen.

Majoritetsledaren i representanthuset Joe Boehner sade att han hoppas att omröstning i kongressen ska hållas så snart som möjligt och konstaterade:

– Det här är inte världens bästa avtal.

TT

Publisert: