Kan få fängelse i 30 år

Åklagare kan pröva massmördaren Anders Behring Breivik för brott mot mänskligheten.

Straffet kan i så fall bli 30 års fängelse.

"HELT OBERÖRD"  I förhandlingen i går beslutades att Anders Behring Breivik ska sitta i häkte i åtta veckor. Han fördes till tingsrätten i Oslo en bepansrad jeep som åkte i konvoj.
"HELT OBERÖRD" I förhandlingen i går beslutades att Anders Behring Breivik ska sitta i häkte i åtta veckor. Han fördes till tingsrätten i Oslo en bepansrad jeep som åkte i konvoj.

Anders Behring Breivik har erkänt terrordåden på Utøya och i centrala Oslo. I utredningsarbetet undersöker nu åklagare om paragraf 102 kan användas mot honom. Lagen introducerades i Norge 2008 och omfattar brott mot mänskligheten och förföljelser av en grupp grundad på politiska grunder. Den innefattar även folkmord, skriver Aftenposten och NRK.

– Det är helt klart något som är aktuellt, säger åklagare Christian Hatlo, och menar att straffet kan utvidgas till 30 års fängelse.

Maxstraffet i Norge är 21 års fängelse men de brott som omfattas av paragraf 102 har 30 års straffvärde.

Professorn: Det är möjligt

Enligt Ståle Eskeland, professor i straffrätt, är det absolut en möjlighet att pröva Anders Behring Breivik för brott mot mänskligheten.

– Lagen är ganska ny så vi har inga liknande exempel. Hade jag varit på åklagarmyndigheten hade jag absolut överväg det, säger han till NRK.

Han tillägger att lagen kan användas både i krigstid och i fredstid.

Förväntar sig livstids fängelse

Inför gårdagens häktningsförhandling sade Anders Behring Breivik att han förväntar sig att sitta i fängelse på livstid. Under häktningsförhandlingen agerade han lugnt och sansat.

– Han hade ett stort behov av att förklara varför han gjorde som han gjorde. Han fick en viss möjlighet till det men när han började recitera det så kallade manifestet, och det började ta lång tid, avbröt domaren honom, säger åklagaren Christian Hatlo, till Aftenposten.

Trodde att han skulle skjutas

Anders Behring Breiviks trodde, enligt hans advokat, Geir Lippestad, att han skulle bli skjuten på väg till Oslo tingsrätt i går. Han har dessutom en helt annan bild av hur norska fängelser fungerar.

– Han har en annan uppfattning om hur det är att sitta i fängelse, än hur det verkligen fungerar, säger Geir Lipperstad.

Bland annat ska han enligt advokaten ha en föreställning om att tortyr är vanligt förekommande i norska fängelser.

Publisert: