Morden på Utøya

Breivik fångades av övervakningskameror

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Minuterna innan Anders Behring Breivik sprängde bilbomben vid regeringsbyggnaden fastnade han på flera övervakningsfilmer.

Polisen har nu tillsatt en specialgrupp som ska gå igenom det gigantiska material med övervakningsfilm.

Arbetet beräknas ta flera veckor.

Efter explosionen låg bombbilens motorn och bakaxeln kvar bredvid den fyra meter djupa krater som uppstått.

Polisen har fått tag i ett antal övervakningsfilmer som visar hur Breivik rör sig runt regeringsbyggnaden minuterna innan bomben smäller klockan 15.26. Polisen anser sig ha en god uppfattning om hur Breivik förflyttade sig, uppger flera poliskällor till Aftenposten.

För att få fullständig kontroll på hans rörelsemönster har polisen inrättat en specialgrupp som ska gå igenom allt material som har samlats in. Materialet är mycket omfattande och granskandet av filmerna beräknas ta flera veckor.

Parkerade bilen vid statsministerns kontor

Övervakningsfilmer från regeringskansliet visar att Breivik parkerade bilen med sprängmedel, en Volkswagen Crafter, strax utanför huvudingången till stadsminister Jens Stoltenbergs kontor. Parkeringsplatsen används i vanliga fall för regeringens tjänstebilar.

– Jag tror att han använde en 75 centimeter lång sladd som han tände på, som han beskriver i manifestet. Det betyder att han hade en minut och 15 sekunder att komma undan, säger bombexperten Per Nergaard till VG.

Förödelsen hade kunnat bli större

Per Nergaard säger också att förödelsen av bomben skulle kunnat bli mycket större om inte ett underjordiskt garage hade tagit trycket från bomben.

– Mycket av den explosiva kraften gick ner i marken. Det räddade många liv och förhindrade ännu större skador på byggnaden, säger han till VG.

Efter explosionen låg bombbilens motorn och bakaxeln kvar bredvid den fyra meter djupa krater som uppstått. Metallbitar från bilen hade regnat ner runt hela regeringskvarteret. Enligt Per Nergaard berättar det en hel del om bombens storlek.

– Han skriver att bomben var på 950 kilo och det kan stämma överens med de skador vi ser. Kratern visar däremot att mycket av bombens kraft har gått neråt.

Planerade för en större bomb

Enligt manifestet hade Breivik planer på en ännu större bomb, uppåt 1800 kilo. Per Nergaard tror att arbetet med att framställa en så stor bomb var svårare än vad Breivik hade tänkt sig. Dessutom skulle troligtvis inte bilen han använde klara av att lasta en så stor bomb.

- Jag tror att hans ambition var att skapa en liknande bomb som Timothy McVeigh i Oklahoma City, säger Per Nergaard till VG.

Bilbomben i Oklahoma 1995 dödade 168 människor och var tillverkad av samma material som Breiviks bomb.

ANNONS

Den omåttligt populära Muminmuggen "Fiske" finns nu till 30% rabatt hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Morden på Utøya

Anders Behring Breivik