Hon tippas ta över efter Maud

avPär Karlsson

Annie Johansson: Jag är väldigt glad över det förtroende som visas

Foto: gustav mårtensson
Annie Johansson - av många tippad som Maud Olofssons efterträdare som partiledare för Centerpartiet.

Hon är tippad att bli den som tar över som centerledare efter Maud Olofsson. 

Annie Johansson vill ännu inte ge besked i frågan, men är smickrad över att nämnas som en kandidat. 

– Jag är väldigt glad över det förtroende som visas, inte minst från medlemmarna, säger hon. 

När Maud Olofsson i fredags berättade att hon ska avgå som partiledare på Centerns stämma i Åre den 22 september seglade det unga stjärnskottet Annie Johansson, 27, direkt upp som den hetaste kandidaten till att ta över.

Inget klart besked

I dag tog hon bladet från munnen i frågan, men ville ännu inte ge något klart besked.

– Maud aviserade sin avgång i fredags, jag har inte haft möjlighet att ta ställning ännu. Å ena sidan är det fantastiskt roligt att jobba med politik och jag vill fortsätta vara en ledande person för Centerpartiet. Men det finns baksidor också med att vara partiledare. Det är den avvägningen jag måste göra innan jag tar ställning, säger hon.

Annie Johansson, i dag ekonomisk-politisk talesperson för C, säger dock att hon är glad över att nämnas bland kandidaterna.

– Jag är väldigt glad över det förtroende som visas, inte minst från medlemmarna. Det väger givetvis i den bedömning som jag kommer att göra.

När kommer du att ge ditt slutgiltiga besked?

–  Jag har ingen deadline, jag kommer ta den tid som behövs.

Maud Olofssons avgångsbesked kom som en chock för henne.

– Jag blev förvånad och ganska ledsen, hon har varit en av mina förebilder och en av anledningarna till att jag gick med i Centerpartiet 2001. Samtidigt tycker jag det var ett klokt beslut av Maud, det innebär att hon har valt det själv och kan gå med flaggan i topp.

Hatt bubblare

Förutom 27-åringen från Värnamo så har även miljöminister Andreas Carlgren, landsbygdsminister Eskil Erlandsson, IT- och regionminister Anna-Karin Hatt och EU-parlamentarikern Lena Ek nämnts som personer som kan komma att ta över på centertronen.