Den nya arabvärlden

”Vi hör höga explosioner”

Av: 

Sofi Tagesson

NYHETER

Även under måndagen kommer rapporter om skottlossningar i Syrien. Sårade vårdas hemma när befolkningen är för rädda för att föra dem till sjukhus.

Samtidigt ökar nu kritiken mot striderna i landet, och flera ambassadörer kallas hem.

Både Saudiarabien, Kuwait och Bahrain kallade på måndagen hem sina ambassadörer från Syrien. Länderna är medlemmar i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC), och tillsammans med bland annat Arabförbundet och Turkiet samlas de nu i en växande regional kritikstorm mot al-Assad.

– Det finns ingen ursäkt för det blod som spills i Syrien, och det som nu händer har ingenting att göra med religion eller etik, säger Saudiarabiens kung Abdullah i ett tv-sänt framträdande på måndagen.

Hemsida hackades

Och även från annat håll växer kritiken. På måndagen hackades försvarsdepartementets hemsida av hackergruppen ”Anonymous”, som fördömde president al-Assads agerande genom ett meddelande som publicerades på sidan.

Aktivister, både i Syrien och utomlands, rapporterar om fortsatta strider på måndagen.

Minst 65 människor dödades, enligt CNN, i söndagens strider i staden Deir al-Zor, och striderna forsatte på måndagen.

– Vi hör höga explosioner, och skottlossningarna kommer och går, berättar en aktivist för AP.

Han berättar att människor är för rädda för att våga ta skadade till sjukhus, och de behandlas i stället hemma eller på provisoriska sjukhus.

Också i staden Hamas fortsatte striderna under måndagen, berättar en aktivist i staden för CNN. Marknader hölls stängda, och pansarbilar omringade några av sjukhusen och läkare i staden har inte tillräckligt med medicin för att ta hand om de skadade och sjuka, berättar aktivisten.

Försvarsministern utbytt

Senare under måndagen rapporterade Syrisk tv att militärstyrkorna nu har börjat dra sig tillbaka och lämna Hama efter att ha fullbordat uppdraget att skydda invånarna.

På måndagen sparkades syriens försvarsminister, general Ali Habib, och ersätts nu med general Dawoud Rajha, militär stabchef.

Enligt en syrisk människorättsorganisation har minst 2 000 människor dödats i den senaste månadens strider.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu hos Cervera – förhandsboka nu innan de tar slut!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Den nya arabvärlden

Syrien